Ezek a borravaló-szokások, életkortól függően

A 80-as évek elején és a 90-es évek közepe táján születettek nem igazán tartják a régi szokást, hogy 20 százalék borravalót illik adni. Megszokták, hogy mindig pont annyit fizetnek, amennyi a számlán figyel.

Egy friss kutatás szerint az érintett generáció kétharmada az illendőnek szánt 20 százalék alatt teljesít, ha borravalóról van szó, míg szüleik mintegy nyolcvanöt százaléka tisztességesen jattol – derül ki az amerikai Creditcards.com kutatásából. (Európában tíz százalékos jatt a szokás - a szerk.) 

A szakemberek szerint a jelenség mögött két fő ok áll. Az egyik az, hogy a generáció egy sor olyan szolgáltatást használ, ahol nincs igazán lehetőség a jattolásra. Az Über és a Lyft például csak nemrég fizette be, hogy opcionálisan borravaló is adható fizetéskor, a legtöbb online szolgáltatásnál erre azonban nincs is lehetőség.

A mások ok komplexebb: ez a generáció megszokta, hogy a borravalóra elégedettsége kifejezéseként tekint: ha elégedett volt, ad egy kis extrát, ha azonban átlagos vagy átlagon aluli szolgáltatásról van szó, ez eszébe se jut.

Volt, aki arról számolt be, hogy azért nem jattol elegánsan, mert sok helyen direkt azért adnak alacsony bért a felszolgálóknak, hogy a borravaló majd kompenzálja őket ezért, ami az Y generáció tagjai szerint felháborító.

A modern éttermekben előfordul, hogy eleve nem személy, hanem gép veszi fel a rendelést, tableten kell beírni az igényeket. Ilyenkor nem csak az Y-osok, de a többi korosztály sem igazán jattol: nem gondolnak abba bele, hogy a szolgáltatás árán felüli extra pénz ilyenkor a szakács, a konyhások és a takarítók között oszlik el.

Nyitókép: https://pixabay.com/users/frantisek_krejci-810589/

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!