2020.09.14. Italiano
A magas vérnyomást a túlsúly is kiválthatja, ami azért szomorú, mert viszonylag könnyen elkerülhető veszélyfaktor.
Ráadásul sokszor nem is az ételek mennyiségével van a baj – mondja dr. Kapocsi Judit a Trombózisközpont specialistája -, hanem a bevitt só mennyiségével vagy az azonnali eredmények hajszolásával.
Zöld fűszerek segítenek
„Ismert a túlzott sófogyasztás szerepe a
magas vérnyomás kialakulásában. Ezért, ha lehet, csökkentsük a bevitt só mennyiségét. Ennek legegyszerűbb módja: ne sózzuk eleve, pluszban, kóstolás nélkül az ételt, a fogyasztott zöldségeket (paprika, paradicsom stb.). A zöld fűszerek (petrezselyem, lestyán, zeller, hagymák, oregánó, stb.) használatával csökkenteni lehet az ételek “só-igényét”. Az ételízesítők eleve sósak, mellettük (ha ilyent használunk) kevesebb sót tegyünk az ételbe, mint amit megszoktunk.
A túlsúly gyakori velejárója a hipertóniának,
képes emelni a vérnyomást, a súly csökkentése a vérnyomás csökkenéséhez vezet. Ugyancsak kockázati tényezők a vérzsírok (koleszterin, triglicerid), a vércukor, és a vér húgysav szintje is. Mindezek befolyásolhatók helyes étrenddel. Jó tudni: ha a bevitt kalória annyi, amennyit a szervezet a működése közben felhasznál, a testsúly nem változik. Ha azonban a bevitt kalória több a felhasználtnál, hízni fogunk, és ha a bevitt kalória kevesebb a felhasználtnál, akkor fogyunk. Ilyen egyszerű.”
Érdekes cikk? Olvasd
tovább itt!