Ezek a jóga pózok segítik a vérkeringést

A jóga szinte azonnal jótékonyan hat az ülőmunkát végzők szervezetére, képes az izmok megnyújtására, a gerinc egészségének megóvására és a stressz oldására egyaránt. Sőt, ennél összetettebb egészségügyi előnyökkel bír.

A jógapózok egy része stimulálja a nyirokrendszert, amely nélkülözhetetlen az immunrendszer megfelelő működéséhez, ezzel a kórokozók elleni eredményes küzdelemhez, a stresszválasz csökkentésével rendszeres gyakorlása enyhíti a krónikus gyulladást. Emellett a vérkeringést is serkenti, védi az ereket, helyreállítja a vérnyomást, csökkenti a szívbetegség kockázatát – írja számos kutatást áttekintve Ann Swanson A jóga tudománya című könyvében.

Jógapózok a keringési rendszerért

A fordított jóga testhelyzetek lényege, hogy a fej a szív vonala alá kerül, erősítve a keringést, aktiválva a nyirokrendszert. A nyirokvezetékek az izommozgás révén szállítják a folyadékot a testben, a fordított pózok megkönnyítik az érbillentyűk kinyílását, ezzel pedig a folyadékfelhalmozódás, az ödémásodás ellen is hatásosak. Emellett számos további póz hatékony a vérkeringés egészségének megőrzésére.

A lefelé néző kutyapóz

részleges fordított testhelyzet, gyakori a jógaórákon. A póz során a test hátulsó oldala, így a fenék, a comb és a vádli nyúlik, erősödik a váll, a helyzet serkenti a belső szervek működését. Könnyített variációban behajlított térddel vagy székre támaszkodva is végezhető.

A gyertyaállás segíti a nyirokkeringést

és az idegrendszert. Stimulálja a baroreceptorokat, így hosszú távon stabilizálja a vérnyomást. A láb állása kissé a fej irányába tart, ezért a vállra terhelődik a súly, nem a nyakra.

Érdekes a cikk? Olvasd tovább itt!

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!