2019.12.09. Italiano
A tél egyik alap élelmiszere a karfiol: egészséges és sokoldalú zöldség, érdemes legalább hetente egyszer főzni belőle valami finomat.
A karfiol tele van hasznos tápanyagokkal és betegségek kialakulásának kockázatát csökkentő összetevőkkel is. Ilyen a szívbetegség mellett többféle rákos megbetegedés is. A karfiol igencsak fogyókúrabarát is, a legtöbb étrendbe és diétába könnyedén beilleszthető.
Sok-sok létfontosságú tápanyag
Kalóriatartalma rendkívül alacsony, 100 grammjában csupán 25 kalória van, és szénhidrátokban is viszonylag szegény. Rostokban ezzel szemben szerencsére gazdag, valamint sok C-, K- és B6-vitamint, folsavat, magnéziumot, mangánt, foszfort és káliumot tartalmaz.
Rosttartalma segíthet a fogyásban
A rostoknak hála, jótékonyan hat az emésztésünkre, és akkor is segítségünkre lehet, ha fogyókúrázunk. Hamar eltelít, így ha karfiolt fogyasztunk, gyorsan jóllakottnak érezhetjük magunkat. Jól helyettesíthet olyan szénhidrátokban gazdag élelmiszereket, mint a rizs vagy a lisztféleségek, készíthetünk belőle laktató köretet, pizzát, pürét, rakott ételeket, humuszt vagy tortillát is. A
karfiol kilenctizede víz, ez sem elhanyagolható szempont, ha fogyásról van szó.
Antioxidánsokkal az egészségért
Felveszi a harcot a gyulladásokkal szemben, megköti a szervezet szabad gyökeit, és segít fenntartani szervezetünk egészséges egyensúlyát.
Kolin
A kolin talán kevésbé ismert, ám ennek ellenére rendkívül fontos tápanyag, sokan hiányt szenvednek belőle. Több lényeges feladatot is ellát szervezetünkben: megőrzi a sejtfalak épségét, támogatja az anyagcserét és az agyműködést, valamint hozzájárul az egészséges és jól működő idegrendszer fenntartásához. Emellett segít azt is megakadályozni, hogy koleszterin rakódjon le a májban.