Ezek a legegészségesebb téli teák!

Ha ismerjük a gyógynövények pontos hatásait, nem kell az első köhintéskor feltétlenül a gyógyszerekre, antibiotikumokra voksolnunk, választhatunk szelídebb gyógymódot is.

Ráadásul a gyógynövényekre nem csak teaként érdemes gondolnunk, de több közülük gargalizáláshoz, inhaláláshoz, immunerősítő fürdőhöz is alkalmas. Milyen gyógynövénnyel erősíthetjük az immunrendszerünket? Mit használjunk torokgyulladás vagy köhögés ellen? Hogyan állítsuk meg az arcüreg gyulladást? Melyik gyógynövény a legjobb lázcsillapításra vagy gyulladáscsökkentésre? Segítünk eligazodni a legjobb téli gyógynövények között.

Csipketea rendszeresen

Immunrendszerünk támasza a közismert C-vitamin. E vízben oldódó vitamint szervezetünk nem képes tárolni. Fogyasszunk rendszeresen csipketeát! A C-vitamin hőre érzékeny, ezért 3-4 órás hideg vizes áztatással készítsük teáját.

Torokfertőtlenítés gyógynövényekkel

Ha reggelente kapar a torkunk, ha nehezünkre esik a nyelés, valószínűleg egy jó kis torokgyulladást szedhettünk össze. Szerencsére számos gyógynövényünk van a torok fertőtlenítésére, a gyulladás csökkentésére. Ilyen például az apróbojtorján, mely gyógyteaként is nagyszerű, és flavonoid-tartalmánál fogva gyulladáscsökkentő hatású, valamint gargalizálásra is tökéletes. A mezei kakukkfű és a fürtös menta szintén kiváló fertőtlenítő hatással bír. Szurokfű tea is iható torokgyulladás ellen, csak arra  vigyázzunk, hogy ne forrón, hanem langyosan igyuk, kiadós gargalizálás után.

Köhögés elleni háziszerek

Köhögésre, rekedtségre talán a bodza a legjobb: teája oldja a lerakódást, és köptető hatású. A rekedtség megszüntetésében és a köhögés csillapításában a szurokfű tea is verhetetlen, de fontos, hogy mindig langyosan fogyasszuk, ne forrón! Az előbb már említett fürtös menta is rendkívül hatékonyan szünteti meg a köhögést. A kakukkfű, amellett, hogy jelentősen a tüneteket, immunrendszerünket is jobb teljesítményre ösztönzi.

Napi Doktor

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!