Ezek a rendszeres ivászat hatásai

A másnaposságon túl ilyen hosszú távú hatásai lehetnek a rendszeres – és túlzott – alkoholfogyasztásnak.

Az alkohol látható elváltozásokat okozhat az agyban, egész konkrétan zsugoríthatja az agysejtjeinket. Emiatt memória- és tanulási zavarok is előfordulhatnak, illetve ugyanebből az okból válhat a mozgás nehezebben kontrollálhatóvá. Az alkohol kitágítja a vérereket, így a vérünk nagyobb mennyiségben jut el a bőrfelületünk közelébe. Ettől érezzük úgy, hogy kimelegszünk pár pohár után, főleg ha erősebb italokat választunk. A hatás viszont csalóka, mert a szervezetünk valójában hőt veszít. Az alkoholizmus hosszú távú hatása a megemelkedett vérnyomás, amellyel együtt sok stresszhormon is felszabadul a szervezetünkben. Ez a véredények összeszűküléséhez vezethet, azaz végső soron rossz a szívünknek, ráadásul már

egyetlen átitalozott éjszaka összezavarhatja a szívverésünket.


Egy pohár italtól könnyebben elalszunk, ám az alvásunk nem lesz pihentető. Hánykolódni és forgolódni fogunk, sőt az ittas alvás gyakran rémálmokkal jár. Az alkohol megzavarja az emésztés ritmusát, irritálja a gyomrot, sőt gyomorégést is okozhat. A gyomorirritáció eredménye a savasság, a gyomortáji fájdalmak – szélsőséges esetben hányás –, évekkel később pedig a gyomorfekély. És amit végképp nem gondolnál: a tudomány mai állása szerint még nem ismerjük az okát, ám sok esetben megfigyelték, hogy az alkoholfogyasztás átmeneti – idővel pedig tartós – halláskárosuláshoz vezetett. Végezetül:

az alkohol felborítja a hormonháztartásunkat is.

Ez pedig rengeteg mindent befolyásolhat, például az étvágyat, a női ciklust és a férfi hímivarsejtek számának alakulását.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!