Ezek az ételek jók altató helyett is

Hirtelen álmosság tört rád? Lehet, hogy az alábbi ételek a ludasak!

Egyes élelmiszerekben fellelhetők a nyugtató hatást biztosító anyagok. Más étel nehezen vagy nehezebben emészthető meg, emiatt evés után szintén álmosságot érezhetünk. Ha tisztában vagyunk ezekkel a tulajdonságokkal, könnyen a javunkra fordíthatjuk: egy fontos tárgyalás előtt még véletlenül se fogyasszunk belőlük, ráérős délutánokon vagy lefekvés előtt viszont bátran dönthetünk mellettük. Persze csak akkor, ha egyébként is javasoltak a nap utolsó étkezésére.

Kenyér

A kenyér szénhidrátjai megemelik szervezetünk inzulinszintjét. Ennek hatására szerotonint felszabadító láncreakció indul be, ez az anyag nyugtató, alvást elősegítő hatással rendelkezik. Amikor visszaesik a vércukorszintünk, az energiaszintünk is megzuhan. Az altató hatás különösen erősen érezhető, ha egyszerű szénhidrátokat tartalmazó fehér kenyeret fogyasztunk.

Tejcsoki

A csokinak szintén magas a szénhidrát- és cukortartalma, így a fent leírtak kedvenc édességünkre is vonatkoznak. Sőt súlyosabb hatással számolhatunk, ha cukorbetegek vagyunk (vagy épp kialakulóban van szervezetünkben a betegség). Jobb megoldás, ha tejcsoki helyett étcsokit választunk, hiszen a kakaónak alacsonyabb a cukortartalma, azaz kevesebb inzulint szabadít fel.

Mandula

A mandula tökéletes esti nassolnivaló, ugyanis több alvássegítő anyagot tartalmaz. Az egyik a triptofán, amely szerotonint szabadít fel, a másik pedig a magnézium, amelytől hosszabban és mélyebben tudunk aludni. Összességében könnyebben elalszunk, ellazulnak az izmaink, illetve jó eséllyel nem ébredünk fel idő előtt, ha mandulát rágcsálunk lefekvés előtt. A mennyiséget persze ne vigyük túlzásba, egy kis marék bőven elegendő. 

Banán

A mandulához hasonlóan sok-sok előnyös tulajdonsággal bír. Magas triptofántartalma miatt könnyen elalszunk tőle, a magnézium és a kálium pedig segíti az izmainkat az ellazulásban. 

Meggy

A meggy egyike azon kevés ételeknek, amelyek melatonint tartalmaznak. Melatonint alvás előtt termel az agyunk, azaz egy marék meggyel könnyen megtámogathatjuk a pihenésünk.

Olvasd tovább a cikket itt!

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!