Félszáz kenyér közül kellett kiválasztani a legjobbakat.
Ötfős szakmai zsűri választotta ki Magyarország legjobb kenyereit a Magyar Pékszövetség VIII. Kenyérversenyén. A nyílt versenyen csaknem félszáz termék indult három kategóriában. A megméretés legfontosabb célja a Szent István napi kenyér kiválasztása volt. A verseny idén három kategóriában indult: Szent István napi kenyér, Rozskenyér és Innovatív kenyér. Idén pénzdíjas volt a verseny és már nem csak a Magyar Pékszövetség tagjai nevezhettek, hanem bárki, akinek pékáruja megfelelt a követelményeknek. A verseny legfontosabb kategóriája a Szent István napi kenyéré. A pékeknek döntő részben gabonaőrleményből, hagyományos kovászos technológiával kellett elkészíteni a kenyeret, törekedve a magyar alapanyagok felhasználására. A pékáru csak természetes anyagokat tartalmazhatott, és a termék ismertetésében utalni kellett a hagyományra, esetleges tájjellegére. A zsűri azt vizsgálta, hogy megfelel-e a nevezett termék a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak, milyen minőségi jegyekkel bír a héjazat, a bélzet, az illat, az íz és az aroma. Ezután a kenyereket laboratóriumi vizsgálatnak vetették alá, hogy kiderüljön, megfelelő-e a sótartalma, illetve a savfoka. A kategóriánkénti legjobb öt terméket hívták be a második körös bírálatra 2019. július 11-én. A versenyszámok nyerteseit a második körös zsűri választja ki, pontozással. A 2019. évi Szent István napi kenyér kategóriájának nyertesét az augusztus 20-i nemzeti ünnep sajtótájékoztatóján, a Parlamentben hirdetik ki. A nagyközönség és a fogyasztók itt ismerhetik meg a kenyér gyártóját, történetét és összetevőit. A Rozskenyér és Innovatív kenyér kategóriájának győztesét augusztusban hirdetik ki. Mindhárom nyertes kenyeret az augusztus 20-i ünnepen, a Magyar Ízek Utcájában lehet megkóstolni. (Ízes élet)