2019.09.23. Italiano
Vajon mit rejt a tésztaburok?
A töltött tésztákat a legtöbb nemzet tradicionális ételei között felfedezhetjük, persze változatos finomságokkal megtöltve. Mutatunk pár izgalmas verziót, ízutazásra fel!
Sült taró gombóc
Édes vagy sós kínai gombóc, amely az Ázsiában igencsak elterjedt gyökérzöldségből készül. A tarógyökeret pürésítik, majd sertéshússal töltik meg.
Gnocchi
Bár nem töltött, hanem különböző feltétekkel együtt tálalt, mégsem maradhatott ki a felsorolásból. Az apró olasz gombóckák burgonyából, lisztből és tojásból készülnek, régiónként eltér, hogy milyen szósszal, mártással tálalják. Összeforgathatjuk spenóttal és ricottával, zsályás vajjal vagy akár paradicsomszósszal is.
Gyoza
Japán tészta étel serpenyőben átsütve, rizsecet, szójaszósz és csiliolaj keverékébe mártva. A vékony tészta tölteléke darált hús vagy zöldség lehet.
Krumpligombóc
Klasszikus német gombóc, amelyet szaftos húsételek köreteként szoktak tálalni. A magyar gombóchoz hasonló burgonyás tésztából készül. Abból a szempontból kakukktojás, hogy általában nem töltik meg.
Khinkali
Grúz nemzeti étel fűszeres hússal vagy zöldfűszeres sajttal töltve.
Pirog
A lengyelek nemzeti töltött tésztaétele, a tölteléke sajt, burgonya, savanyú káposzta, gomba, hús és hal lehet.
Ravioli
A nálunk is közismert tésztapárnácskák hússal, sajttal, zöldséggel vagy ezek bármilyen kombinációjával töltöttek.