Ezeket a hiedelmeket véletlenül se vedd komolyan!

Szinte minden étel fogyasztásához fűződik valamilyen hiedelem.

Az egészség és táplálkozás terén vannak olyan népi bölcsességek, amely szilárdan ellenállnak az igazságnak. Például, hogy a nátrium-glutamát megbetegít, vagy a legjobb méregtelenítő a gyümölcslé, illetve hogy a sportitalok rendben vannak, mert elektrolitra bizony szüksége van a szervezetnek.

Ezek közül az állítások közül sajnos egyik sem állja meg teljes mértékben a helyét, sőt… Egytől-egyig népi hiedelmek, melyekkel nem árt, ha csínján bánunk. Még ha egész életünkben is azt hallottuk magunk körül, hogy ez pedig tuti módszer.

A kínai kajában lévő nátrium-glutamát megbetegít

Ez a mítosz egy 1968-as levélből ered, amelyet egy doktor írt a New England orvosi lap számára. Ettől datáljuk a „kínai étterem szindrómát”, mely változatos tüneteket produkál, a zsibbadástól az általános gyengeségig. A doki meg volt róla győződve, hogy ez az ízfokozó a hunyó, de ezt egy kutatás sem igazolta később. Az American Chemical Society álláspontja szerint ez az anyag időszakosan befolyásolhat keveseket, akik nagy dózisban, éhgyomorra fogyasztják. Egyébként szinte teljesen biztonságos. Egy közönséges aminosavról van szó, amelyhez egy nátrium atom kapcsolódik. Inkább a placebo-hatással számolhatunk.

A kávé gátolja a növekedést

Kevés a bizonyíték, ami azt támasztaná alá, hogy a koffein akadályozná a gyerekek csontjainak kifejlődését. Felnőttek esetében a megnövekedett kávéfogyasztás egy picit képes a kálcium felszívódását korlátozni, de annyira hajszálnyi mértékben, hogy egy evőkanál tejjel simán ellensúlyozhatjuk ezt a hatást. A reklámok szerepe nem elhanyagolható viszont ebben a kérdésben. Egy reggelizőpehely gyártó meg is próbálta erre építeni a marketing stratégiáját: ki akarta ütni Amerka kedvenc reggeli italát a nyeregből egy saját termékkel, idegméregnek állítva be a serkentő fekete italt, melyet gyereknek még véletlenül se adjunk.

Öltözz fel, mert megfázol!

Valójában nem a fizikai meghűléstől betegszel le: inkább egy vírus fog ledönteni. Semmi bizonyíték sincs rá, hogy ha vizes hajjal lépsz ki az ajtón a fagyba, akkor az önmagában elég egy takonykórhoz. A tudomány megmagyarázza, hogy télen miért több a beteg: rengeteg időt töltünk zárt térben, és szépen kicseréljük egymással a vírusainkat. De az, ha kitesszük magunkat a hidegnek, még önmagában nem ok, hogy betegek legyünk; sőt, van, aki amellett tör lándzsát, hogy kimondottan segíti az egészséget egy kis fagyoskodás.

A pulykában lévő triptofán elálmosít

A Hálaadás ünnepi menüjének jótékony utóhatásaként tartják számon azt a relaxált állapotot, amiért a pulykahúsban lévő aminosav lenne a felelős. Ez az anyag állítólag lecsillapítja az agyat. De hát rengeteg étel tartalmaz még triptofánt: a cheddar sajtban például jóval több található, mint a szárnyas húsában. A szakértők szerint a bőségesen bevitt szénhidrát és alkohol is szerepet játszik abban, hogy a delikvensek kellően ellazulnak.

A vitaminszedés egészségesen tart

Egy tabletta, és máris mindentől védve vagy. Bárcsak így volna. A vitaminok évtizedek óta kutatások tárgyai, de valahogy nem támasztják alá az eredmények a szedési szokásunkat. Sőt, némelyik fogyasztása még kockázati tényező is lehet a rák kialakulásában. Az alultáplált személyeknek jól jöhet egy kis extra bevitel, de a legjobb, ha azt is természetes formájában, ételekből visszük be a szervezetbe.

Sörre likőr, meggyötör. Likőrre sör, nagy gyönyör

Egyértelmű, hogy a túlzásba vett ivászat rossz, teljesen mindegy, milyen sorrendben iszol. Bárkit kiüt egy nagyobb dózis. Viszont pár okosságot kimazsolázhatunk ebből a szólásból is. Az, aki sörrel kezdi, és tér át a kevert italokra – némileg tompult ítélőkészséggel – már nem igazán képes kontrollálni a folyamatokat. A kutatók szerint a koktélokat hamarabb bontja le a szervezet, mint a whiskeyhez hasonló, magas alkoholfokú italokat. Azaz, ha egy sörrel teli gyomorba küldünk le egy kis tömény szeszt, akkor kevert italt kapunk, melyet gyorsabban kap szét a szerv, mint külön-külön a kétféle italt.

Érdekes? Olvasd tovább itt!

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!