2019.07.03. Italy
Ezeknél az élelmiszereknél nem kell odafigyelned a szavatossági időre.
Mert nincs nekik. Vajon meddig áll el? A szupermarket gondolái között haladva gyakran tesszük fel magunknak a kérdést, amikor romlandósági szempontokat figyelembe véve próbáljuk összeállítani a heti menüt -
írja az Ízes Élet. Egyes hozzávalókat szinte az idők végezetéig lehetne tárolni, és ezek nem feltétlenül azok az élelmiszerek, amelyekre kapásból gondolnánk. A sima fehér rizs például 4-5 évig áll el, a száraztészta szintén csak pár évig marad jó. De akkor mely ételek jellemzője az igazán hosszú, akár
évtizedeken át tartó szavatosság? Mutatjuk.
Méz
A
méz egyike azon kevés élelmiszernek, amely tényleg nem romlik meg soha, de soha. Elméletben a cukor is ilyen, ám tegyük hozzá, hogy a minősége nagyjából két év után már nem lesz az igazi. A méz viszont tényleg örökké eláll, régészek egyiptomi sírkamrákban találtak már 3000 éves, de teljesen ehető mézet. Ennek oka alacsony nedvességtartalma és szintén alacsony pH-értéke. Mindez olyan környezetet teremt, amelyben a mikroorganizmusok nem élnek meg, így nem is tud hatásukra a méz tönkremenni.
Só (kivéve, ha jódozott)
Nem hiába tartósítunk évszázadok óta sóval. A mézhez hasonlóan nem tartalmaz vizet, és mivel ásványi – nem pedig növényi – alapú, az idő múlása az ízére sem lesz befolyással. De akkor miért is szerepel lejárati dátum a boltokban
kapható só csomagolásán? Az 1920-as évek óta egy magyar ember, Sós József ötlete nyomán jódot adnak a sóhoz. Ez egészségügyileg hasznos, hiszen kiirtotta a Földről a golyva nevű népbetegséget, ám a jód miatt a só szavatossága nagyjából öt évre csökken.
Instant kávé
Még a csomagolás felnyitását követően sem fog megromlani, örökké megőrzi az eredetileg sem túl aromás ízét. Az
instant kávé készítésekor ugyanis forró levegős fújással vagy fagyasztásos technikával kiszárítják a megfőzött kávét. Mindkét módszer teljes mértékben kivonja belőle a nedvességet, ezért áll el a por.
Na de mi újság a tömény szeszes italokkal? Olvasd
tovább a cikket itt!