Ezeket az ételeket bármeddig megeheted

Ezeknél az élelmiszereknél nem kell odafigyelned a szavatossági időre.

Mert nincs nekik. Vajon meddig áll el? A szupermarket gondolái között haladva gyakran tesszük fel magunknak a kérdést, amikor romlandósági szempontokat figyelembe véve próbáljuk összeállítani a heti menüt - írja az Ízes Élet. Egyes hozzávalókat szinte az idők végezetéig lehetne tárolni, és ezek nem feltétlenül azok az élelmiszerek, amelyekre kapásból gondolnánk. A sima fehér rizs például 4-5 évig áll el, a száraztészta szintén csak pár évig marad jó. De akkor mely ételek jellemzője az igazán hosszú, akár évtizedeken át tartó szavatosság? Mutatjuk. 

Méz

A méz egyike azon kevés élelmiszernek, amely tényleg nem romlik meg soha, de soha. Elméletben a cukor is ilyen, ám tegyük hozzá, hogy a minősége nagyjából két év után már nem lesz az igazi. A méz viszont tényleg örökké eláll, régészek egyiptomi sírkamrákban találtak már 3000 éves, de teljesen ehető mézet. Ennek oka alacsony nedvességtartalma és szintén alacsony pH-értéke. Mindez olyan környezetet teremt, amelyben a mikroorganizmusok nem élnek meg, így nem is tud hatásukra a méz tönkremenni.

Só (kivéve, ha jódozott)

Nem hiába tartósítunk évszázadok óta sóval. A mézhez hasonlóan nem tartalmaz vizet, és mivel ásványi – nem pedig növényi – alapú, az idő múlása az ízére sem lesz befolyással. De akkor miért is szerepel lejárati dátum a boltokban kapható só csomagolásán? Az 1920-as évek óta egy magyar ember, Sós József ötlete nyomán jódot adnak a sóhoz. Ez egészségügyileg hasznos, hiszen kiirtotta a Földről a golyva nevű népbetegséget, ám a jód miatt a só szavatossága nagyjából öt évre csökken. 

Instant kávé

Még a csomagolás felnyitását követően sem fog megromlani, örökké megőrzi az eredetileg sem túl aromás ízét. Az instant kávé készítésekor ugyanis forró levegős fújással vagy fagyasztásos technikával kiszárítják a megfőzött kávét. Mindkét módszer teljes mértékben kivonja belőle a nedvességet, ezért áll el a por.

Na de mi újság a tömény szeszes italokkal? Olvasd tovább a cikket itt!

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!