Ezért bánj óvatosan az UV-fénnyel

A Földre érkező UV-sugárzás bizonyítottan fontos tényező a bőrdaganatok kialakulásában. Azonban a szoláriumokban használt ultraibolya (UV) fény is növeli a bőrdaganatok, így a melanóma kialakulásának rizikóját.

A Földre érkező UV-sugárzás bizonyítottan fontos tényező a bőrdaganatok kialakulásában. Azonban a szoláriumokban használt ultraibolya (UV) fény is növeli a bőrdaganatok, így a melanóma kialakulásának rizikóját – különösen a 45 év alatti nőknél. Éppen ezért az elmúlt húsz évben kutatások sora vizsgálta a napozás és a bőrrák összefüggését, kiemelten hangsúlyozva a fiatalok érintettségét. Dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza szerint a rendszeresen UV-fény hatásának kitett személyeknek fontos az évenkénti orvosi kontroll. A cigarettafüsthöz hasonlóan a

szoláriumok UV sugárzása is rákkeltő lehet.

A tudósok szerint 75 százalékkal nő a melanóma kialakulásának esélye azoknál, akik ilyen módon barnulnak. Egy 2010-es tanulmányban több, mint ezer, 25-59 éves, melanómával diagnosztizált személyt vizsgáltak és kiderült, hogy 62,9 százalékuk rendszeresen szoláriumozott. Több országban – például Franciaországban, Németországban, Ausztriában, Finnországban és Nagy Britanniában – ma már csak 18 éven felülieknek engedélyezik a szoláriumozást, és az Egyesült Államok néhány államában is hasonló megszorító intézkedéseket hoztak.

Az ellentábor a D-vitamin pótlás fontosságát hangsúlyozza,

de tudni kell, hogy az alkalmazott fényspektrum erre általában nem alkalmas, és megfelelő táplálkozással, esetleg étrend-kiegészítéssel ezt kockázatmentesen is megtehetjük. 

Érdekes a cikk? Olvasd tovább itt!

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!