Ezért csípi a nyelvet a savanyúcukor

Pár évvel ezelőtt, Halloween után amerikai bulvárhírek szerint azok a gyerekek, akik túl sok savanyú cukorkát gyűjtöttek és ettek az ünnep alatt, szabályosan elégették a nyelvüket.

Ha nem is fogadjuk el készpénznek a bulvársajtó szenzációs híreit, tény, hogy a savanyúcukor égető érzést okoz a nyelvünkön. Lássuk, mi lehet a furcsaság oka! A savanyú cukorka fanyar ízét a citromsavnak köszönheti. Ettől a savtól lesz savanykás a citrom, a lime vagy a grépfrút is. Hatásmechanizmusa egyszerű: a savban található

hidrogénionok közvetlenül ingerelni kezdik nyelvünk

azon részét, ahol a savanyúságot észlelő ízlelőbimbók találhatók. Bizonyos savanyú cukorkák azért képesek hosszabban kifejteni a hatásukat, mert a gyártók hidrogénezett pálmaolajjal bevont almasavat adnak hozzájuk. Az olaj édessége fokozatosan olvad szét a szánkban, egészen addig, amíg fel nem szabadul a savanyú ízt fokozó citromsav. A nyelvünk pedig szintén a sav hatására kezdhet fájni. A savak – így a citrom- és almasav is – korrozív anyagok, a szánk viszont csak egy bizonyos mennyiségű irritációt tud sérülés nélkül elviselni. Persze pár szem savanyú cukorkával még nem fogjuk szétégetni a szánkat és a nyelvünket, az égető érzés pedig idővel elmúlik.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!