Ezért egyél rendszeresen joghurtot!

a joghurt kiegyensúlyozott fogyasztásával megelőzhető az artériák megvastagodása,

A joghurt kiegyensúlyozott fogyasztásával megelőzhető az artériák megvastagodása, míg ugyanannyi sajt vagy tej kevés hasonló jellegű hatással bír - fedezték fel a Sir Charles Gardener Kórház kutatói. A beszámoló szerint napi száz gramm joghurt tartós fogyasztásával

megelőzhető az agyvérzés és az érelmeszesedés,

ezért a szerzők javasolják a tejalapú készítmény és a probiotikum többi áldásos hatásának feltérképezését. Kerry Ivey, okleveles dietetikus szerint a vizsgálat azért született, mert kevés kutatást végeztek a teljes értékű tápanyagok érrendszeri védő hatásával kapcsolatban. Különösen a tejtermékek terén voltak fehér foltok. „Általánosságban véve a tejtermékeknek inkább rossz hírük van a szívbetegségek vonatkozásában, de a probiotikumok és a joghurt esetében pozitív hatások mutatkoztak. Igyekszünk felfedezni a joghurt előnyeit a tejtermék-jellegtől elvonatkoztatva” – mondta Ivey. 

A kísérletben 1080 ausztrál nő vett részt

a hetven év feletti korosztályból. Véletlenszerűen választották ki őket a „Kalciumfogyasztás és a törések kimenetele” című munkához. Kérdőíveket töltöttek ki azzal kapcsolatban, hogy az egyes ételeket milyen gyakorisággal fogyasztják. Kutatási asszisztens segítette a válaszadást ételfotókkal, csészékkel, kanalakkal és táblázatokkal. A jobb- és bal oldali nyaki verőér két szögében is megmérték az átlagos érfal-vastagságot a kísérlet kezdetén és három év elteltével.

Felvették a résztvevők teljes kórelőzményét

rögzítették testtömeg-indexüket; dohányzással, testmozgással és életmódból adódó kockázattal kapcsolatos adataikat. Azoknál, akik sok, vagy mérsékelten sok joghurtot fogyasztottak, jelentősen vékonyabbnak bizonyult az intima-media falvastagság, mint azoknál, akik naponta 100 grammnál kevesebb joghurtot vettek magukhoz. A kutatás arra is rávilágított, hogy a tej és a sajt fogyasztásának hatására vastagabb lett a verőér fala. A HDL (vagyis a „jó”) koleszterin szintje emelkedett a joghurt hatására, ami szintén összefügg a szívbetegségek kockázatának csökkenésével.

Napi Doktor

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!