Ezért szeretjük annyira a zabot!

Egyre népszerűbb étel nálunk is.

Néhány évvel ezelőttig az angolok kedvenc reggeli alapanyaga Magyarországon még maximum az állattartók számára hangzott ismerősen, a konyhában viszonylag kevesen használták. Azt elmúlt időszakban azonban hatalmas népszerűségnek örvend a zab, előszeretettel használják a háztartásokban, az éttermekben és az élelmiszeriparban is, gyakorlatilag minden formában. 

Sokrétűen felhasználható

A zabot már nem csak a hagyományos nagy szemű zabpehelyként ismerjük, hanem kapható belőle apró szemű verzió, zabkorpa és zabliszt is. Utóbbi három sokkal könnyebben emészthető,  és tökéletesen helyettesítik a fehér lisztet is, így süteményekben, kásákban, kenyérfélékben, sőt akár ételek sűrítéséhez is felhasználható, de akár reggeli gyümölcsturmixunkat is laktatóbbá tehetjük vele.

Hasonlít a tejbegrízre

Ha a zabkorpát tejben főve készítjük el, majd fahéjjal vagy kakaóval tálaljuk, megtévesztésig hasonlít gyermekkorunk kedvencére,  tejbegrízre. A gríznél azonban sokkal több értékes tápanyagot tartalmaz és sokkal tovább eltelít magas rosttartalmának köszönhetően.

Édesen és sósan is fogyasztható

Nem csak a tejbegrízhez hasonlító édes kása készülhet belőle, de sósan, fűszerek hozzáadásával húsok mellé is kiváló köret lehet a szokásos rizs vagy burgonya helyettesítésére.

Egészséges, mégis finom

Az egészséges étel fogalmát sajnos még mindig az ízetlen, „rossz” ételekkel kötik össze, pedig ez természetesen nem kell, hogy igaz legyen. Számukra jó lehet első lépésnek a zabkása megismerése, hiszen gyümölcsök, magvak, akár édesítő és kakaó hozzáadásával isteni reggeli készíthető belőle, így gyorsan megcáfolja majd az előítéleteket.

Érdekes a cikk? Olvasd tovább itt!

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!