Ezt a cuccot jövőre már ne keresd az IKEA-ban

Az IKEA jövőre kivonja választékából a nem újratölthető alkáli elemeket

Az IKEA arra kötelezte magát, hogy egészségesebb és fenntarthatóbb otthoni életre inspirálja az embereket. Ezért 2021. októberéig kivonják globális kínálatukból a nem újratölthető alkáli elemeket, hogy a tölthető elemek használatára ösztönözzék vásárlóikat. A tölthető elemek rendszeres használata hosszú távon pénzmegtakarítást jelent, kevesebb hulladék mellett.

A nagyobb energiafelhasználásuk miatt rendszeres töltést igénylő általános háztartási készülékek esetében (pl. játékok, elemlámpák, hordozható hangszórók, fényképezőgépek) az alkáli elemek környezetterhelése nagyobb, mint a tölthető nikkel-metálhidrid (NiMH) elemeké.

A tölthető NiMH elemek használata

már a tizedik töltés után alacsonyabb üvegházhatású gázkibocsátást eredményez (ilyen pl. az IKEA-ban kapható LADDA tölthető elem sorozat) az alkáli elem használatához képest, azonos energiamennyiség előállításához. A NiMH elemek teljes környezetterhelése kb. az 50. töltés alkalmával már azonos vagy akár kisebb mértékű, mint az alkáli elemeké.

„Azon vásárlók számára, akik rendszeresen használnak elemes eszközöket, előnyös az alkáli elemről tölthető elemre váltani. Idővel jelentős megtakarítás érhető el – mind anyagi, mind környezetvédelmi szempontból. A tavalyi év során 300 millió alkáli elemet értékesítettünk világszerte, így

komoly potenciális lehetőséget látunk

abban, hogy vásárlóinkat szemléletváltásra és a tölthető elemekben rejlő potenciál maximális kihasználására ösztönözzük” – mondja Emelie Knoester, az IKEA Range & Supply üzletág vezetője.

A 2019-es pénzügyi évben az IKEA közel 300 millió alkáli elemet értékesített világszerte. Számítások szerint, amennyiben – elméleti szinten – minden IKEA vásárló a nagyfogyasztású eszközeihez ALKALISK alkáli elem helyett LADDA tölthető elemet vásárolna, és azokat csak 50-szer töltené újra, az 5000 tonna hulladékcsökkenést eredményezne éves szinten világszerte. Tekintve, hogy a LADDA elemek akár 500 alkalommal is újratölthetők, ez további lehetőséget jelent a hulladékmennyiség szignifikáns csökkentésére.   

„Azt az utunkat folytatjuk,

hogy inspiráljuk az embereket, és elérhetővé tegyük számukra, hogy egészségesebb és fenntarthatóbb életet éljenek a bolygónk korlátain belül. Ennek egy lépését jelenti, hogy kivonjuk a választékunkból az alkáli elemeket, és a kínálatunkat a tölthető elem sorozatunkra koncentráljuk, amely megfizethető és kényelmes megoldást biztosít a vásárlóink számára ahhoz, hogy hosszabb életciklusú termékeket használjanak, és kevesebb hulladékot termeljenek” – mondja Vladimír Víšek, az IKEA regionális fenntarthatósági vezetője.

Ez az IKEA kötelezettségvállalás globális szintű, és a teljes ALKALISK alkáli elem sorozatra vonatkozik. Egyelőre a PLATTBOJ lítium gombelem még megmarad az IKEA kínálatában, mivel több, a vállalat által kínált eszköz ezzel működik.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!