Ezt érdemes enni a szexuális étvágy és a termékenység érdekében

A megfelelő táplálkozás a jó szexuális étvágy és a termékenység kulcsa – állítja Isabelle Obert, akinek szakterülete a táplálkozás és a termékenység kapcsolata.

A szakember szerint komoly problémát jelent, hogy manapság az emberek a hormonokat összezavaró vegyi anyagoknak vannak kitéve, emellett a szabadgyökök is károsíthatják a petesejtet és a spermát. Rengeteg stressznek is van kitéve a modern ember, így nem csoda, hogy sokan csak akkor ébrednek rá, hogy nem megfelelő a táplálkozásuk, amikor már évek óta hiába próbálkoznak a családalapítással.

Nem csak a termékenységi kilátások, hanem a már megfogant baba miatt sem mellékes, mit eszünk. A petesejt és a sperma minősége hatással van a terhesség kimenetelére és a gyerek egészségére: egyes vélemények szerint ez a hatás olyan jelentős, hogy még felnőttkorban is nyoma lehet. Nagyon nem mindegy tehát, hogy milyen ételeket veszünk magunkhoz.

Obert szerint fontos, hogy a tápanyagokban gazdag, változatos étrend finomságaival naponta kényeztessük magunkat, és ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a test és a lélek kapcsolata fontosabb, mint hinnénk, és mindez hatással van a szexuális vágyra és a termékenységre is.

A szakember tíz élelmiszert sorol fel, ami a termékenység szempontjából nélkülözhetetlen: az E vitaminban, ásványi anyagokban, rostokban és szénhidrátokban gazdag avokádót, az emésztést nagyban segítő, béta-karotinban bővelkedő vajdiót, a kitűnő antioxidáns képességéről híres céklát.

Beszél még a fehérjében és omega 3-zsírsavban gazdag lazacról, a kolinban bővelkedő, mindenki számára nélkülözhetetlen tojásról, a rák ellen is védelmet, spermaszámot optimalizáló nyújtó dióról, a gluténmentes és ásványokkal megpakolt quinoáról, valamint  salátaként kitűnően hasznosítható vízitormáról. Férfinak és nőnek egyaránt jót tesz továbbá a gránátalma és a spárga is.

kép: Daria Shevtsova fotója a Pexels oldaláról

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!