Ezt kell tudni a kókuszvízről

Milyen előnyökkel jár a kókuszvíz fogyasztása?

A kókuszvíz tényleg előnyös a szervezetünkre nézve? Meglehetősen nagy felhajtás alakult ki az utóbbi években a kókuszvíz körül – sokan valóságos csodavízként tekintenek rá. Vajon valóban olyan előnyös a testnek? Mit kell tudni róla?

Mi valójában a kókuszvíz?

A kókuszvíz a zöld, éretlen kókuszdióban található tiszta folyadék. A fiatal kókuszdiót kedvelik leginkább vize miatt, mely ízletesebb, bőséges mennyiségű és könnyebben hozzáférhető. Az érettebb kókuszdiónak keményebb héja van, s kevesebb belül a víz is, mivel az fokozatosan megszilárdul. A kókuszdió különféle változatai mind kissé más ízű vizet hordoznak – attól függően, hol nőnek. Ízét és tápanyagtartalmát tekintve a kókuszvíz különbözik a kókusztejtől és kókuszolajtól, mert mindkettőt a kókuszdió húsából készítik.

Mekkora tápanyag-értéke van a kókuszvíznek?

A dióból extrahált 100 milliliternyi friss kókuszvízben nagyjából 2,7 milligramm cukor található, ám tarthatunk tőle, hogy a boltokban árusított, márkás verziók valószínűleg magasabb a cukortartalommal bírnak – körülbelül 1 teáskanálnyival 100 milliliterben. Vagyis egy 330 ml-es adagban akár 3 kiskanálnyi cukor is lehet. Persze kevesebb cukrot és kalóriát tartalmaz, mint egy átlagos gyümölcslé, üdítő vagy sportital – de még így is sok van benne, ami azt jelenti, hogy gyorsan felszívódik a véráramba.

A kókuszvíz káliumot is tartalmaz,

mely a szív egészségére nézve előnyös, de támogatja a csontvázat és az izomfunkciókat is. Nagyjából 185-207 mg kálium található 100 ml adagban. Egy átlagos banánnal (330 mg) vagy burgonyával (715 mg) összehasonlítva azonban ez nem nagy mennyiség. Rengeteg olyan, káliumban gazdag élelmiszer van, mely valószínűleg olcsóbb a kókuszvíznél és helyi forrásból származik.

Segíthet a fogyásban a kókuszvíz?

Olvasd tovább a cikket itt!

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!