Ezt kell tudnod a HPV elleni védőoltásról

A HPV elleni védőoltás eredményei kiemelkedően jók.

Schaff Zsuzsa akadémikus, az MTA Orvosi Tudományok Osztályának rendes tagja mondta el a HPV oltással kapcsolatos tudnivalókat a tudomány.hu-nak.

Mennyire hatékony az oltás?

Az oltás az elvégzett vizsgálatokban a méhnyakrákok 90%-ával, a hüvelyrákok 80-85%-ával, a szeméremtesti rákok 85-90%-ával és a végbélnyílás körüli rákok 90-95%-ával szemben nyújtott védelmet, illetve 90%-ban megelőzte a mindkét nemet érintő nemi szervi szemölcsök kialakulását is.
A legtöbb való életből vett tapasztalattal az ausztrál védőoltás kampánnyal kapcsolatban rendelkezünk. Ausztráliában a védőoltást 2007-ben kezdték adni a 12-13 éves lányoknak, illetve felmenő rendszerben a 14–26 éves korú lányoknak és nőknek, majd a programot 2013-ban a fiúkra is kiterjesztették. A legveszélyesebb HPV-törzsek előfordulása 10 év alatt 92%-kal csökkent az oltott lányok körében. A méhnyakrák és a rákmegelőző állapotok gyakorisága pedig már 7 év alatt felére csökkent: ez kiemelkedő eredmény ilyen rövid idő alatt.
 

Magyarországon látszanak-e már eredmények például a méhnyakrákos esetek számának csökkenésében?

Magyarországon 2007 óta van forgalomban a 2 komponensű, 2015 óta pedig a 9 komponensű védőoltás. A 4 komponensű oltás 2006 és 2018 között volt forgalomban, ezután a további 5 típust tartalmazó, szélesebb körű védelmet nyújtó 9 komponensű vakcina vette át a helyét. Látható eredményeket tartós magas átoltottság esetén lehet csak várni, ez pedig csak a Nemzeti immunizációs programban történő oltás esetén várható. Magyarországon 2014-ben került be a HPV elleni oltás az immunizációs programba, felmenő rendszer nélkül (tehát minden évben csak egy korosztály kap oltást). Nemzetközi (ausztrál) példából tudjuk, hogy a rákos megbetegedések számának látható csökkenése csak 15-20 éves időintervallumban várható. Az oltás sikerességének korai jele lehetne a nemi szervi szemölcsök gyakoriságának csökkenése, de az ez ellen is hatásos 9 komponensű oltás még csak egy éve került be az oltási programba, és nincs a nemi szervi szemölcsökre vonatkozó hazai regiszter.
 

Miért csak a 12. életévüket betöltött hetedik osztályosok kaphatják meg állami támogatással, térítésmentesen a HPV elleni vakcinát?

Bár a védőoltás 9 éves kortól bármilyen életkorban nemtől függetlenül beadható, a leghatékonyabb védelmet a szexuális élet megkezdése előtt nyújtja, így jó eséllyel megelőzhető a megfertőződés. A nemzetközi ajánlások emiatt 11-12 éves kor körül javasolják a HPV elleni védőoltás beadását.
 

Lehetnek később jelentkező eddig ismeretlen mellékhatások? 

Az időtartam, amióta a vakcinációban részesülteket vizsgálják, elég hosszúnak tűnik ahhoz, hogy az esetleges „hosszú távú” mellékhatások kiderüljenek. Ezek között kiemelkedő fontosságúként említi a „közhiedelem” esetleges neurológiai megbetegedések kialakulását. E híresztelések azonban nem bizonyultak valósnak. Gondosan elemezve és akár több éven át nyomon követve minden olyan beteget, aki esetlegesen valamely idegrendszeri megbetegedést mutatott az oltást követően, sem találtak összefüggést a megbetegedése és az oltás között. Ezt ma már több millió oltás beadását követő elemzés igazolja. A HPV elleni vakcinák biztonságosságával kapcsolatban már 2003 óta zajlanak klinikai vizsgálatok, potenciális mellékhatásaikat a piacra kerülésük óta folyamatosan monitorozzák. Az azóta eltelt időszakban súlyos mellékhatásokra nem derült fény.
 

Később is beadatható az oltás? Meddig érdemes ezt megtenni, hogy valóban hatékony legyen?

Bármely életkorban beadható a védőoltás. Azt azonban figyelembe kell venni, hogy az oltás hatékonysága az életkorral csökken. Bár a védőoltás 9 éves kortól bármilyen életkorban nemtől függetlenül beadható, a leghatékonyabb védelmet a szexuális élet megkezdése előtt nyújtja, így jó eséllyel megelőzhető a megfertőződés. A már kialakult HPV-fertőzést nem tudjuk gyógyítani, így a megelőzés kiemelt fontosságú.
 

Csak a hetedikes kampány keretében ingyenes az oltás?

Itthon 2014 óta biztosított térítésmentesen a hetedikes lányok számára a HPV elleni vakcina. Magyarországon mindenki más orvosi vény felírása mellett, patikában vásárolhatja meg a vakcinát.

Melyik vakcinát használják a kampányban, és melyik a legjobb?

Jelenleg két vakcina érhető el Magyarországon, a 2 és a 9 komponensű. A Nemzeti immunizációs program keretében a 2018/19-es tanévtől a 9 komponensű, legszélesebb körű védelmet nyújtó HPV elleni védőoltást kapják a hetedik osztályos lányok. A 2 komponensű oltás a két leggyakoribb HPV-típus ellen véd, míg a 9 komponensű oltás további öt gyakori, daganatos megbetegedéseket okozó típus és két nemi szervi szemölcsöket okozó típus ellen is védelmet nyújt.

tudomány.hu

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!