Falási roham? Tehetsz ellene!

Miért érzünk néha olyan erős vágyat az evésre, hogy nem tudjuk abbahagyni?

Előfordult már, hogy észrevetted egy-egy időszakban, hogy jóval többet eszel, mint általában? Ez sokakkal megtörténhet, de nem mindenkinél válik problémává. A mértéktelen evészavar okai több tényezőre vezethetők vissza.

Oké, sokat enni néha mindenki szokott, de a mértéktelen evészavar különbözik ettől az állapottól. Ezzel az étkezési rendellenességgel az ember kényszert érez arra, hogy rendszeresen sokat egyen. Legalább heti egyszer, egy háromhónapos vagy hosszabb időszak alatt.

Stressz és szomorúság

Azok, akik mértéktelen evészavartól szenvednek, úgy érzik, nem tudják kontrollálni, mennyit vagy éppen mit esznek. Gyakran teszik ezt egyedül, míg rosszul nem lesznek, vagy amíg már egyáltalán nem éhesek. Bűntudat, szégyen, undor és szomorúság következik utána. Nagyon kellemetlenül érzik magukat, és igyekeznek elrejteni problémájukat a család és a barátok elől.

Kik vannak veszélyben?

Nemtől, kortól, súlytól függetlenül bárkinél kialakulhat ez az étkezési rendellenesség, noha a hölgyek hajlamosabbak rá. Azoknak az embereknek, akik mértéktelen evészavarral küzdenek, általában súlyukkal is gondjuk van. Nagyjából kétharmaduk elhízott, s a súllyal kapcsolatos kezelést igénylők 30 százaléka küzd ezzel az étkezési rendellenességgel. A túlsúlyosak vagy elhízottak olyan, ezzel kapcsolatos betegségekben is szenvednek, mint a szívbetegség, magas vérnyomás vagy a 2-es típusú diabétesz.

Érdekes a cikk? Olvasd tovább itt!

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!