Ezt teszi agyunkkal a tea!

Jobb az agyfelépítésük azoknak, akik sok teát fogyasztanak, mint azoknak, akik nem isszák rendszeresen.

A Szingapúri Nemzeti Egyetem kutatói érdekes felfedezésre bukkantak: a rendszeres teafogyasztásnak rendkívül jó hatása van az agyműködésre. A rendszeres teafogyasztók agyának felépítése jobb, mint azoknak, akik nem, vagy csak elvétve isznak teát. A kutatás az Öregedés (Aging) című tudományos folyóiratban jelent meg. A kutatók 36 idős ember idegrendszeréről gyűjtöttek adatokat, és ezeket vizsgálták, és hasonlították össze. Az eredmény szerint azokra, akik rendszeresen isznak teát, kevésbé hatott az agy szerkezetének életkorral összefüggő hanyatlása – írja a Modern Farmer. A teáról nem ez az első kutatás, bár

az eddigi tanulmányok teljesen máshogy közelítették meg

ezt az ősi italt, mely évezredek óta jelen van az emberek életében és kultúrájában. Az eddigi kutatások kimutatták, hogy a rendszeres teafogyasztásnak jó pár pozitív egészségbeli hatása Az is kiderült, hogy a teafogyasztás javítja a kognitív funkciókat, azaz megelőzhető vele az elmére ható betegségek kialakulása, mint például az Alzheimer-kór és a demencia. Példaként vegyük a közúti forgalom analógiáját – tekintsük az agyrégiókat célállomásoknak, míg az agyi régiók közötti kapcsolatok utak legyenek. Ha egy közúti rendszer jobban szervezett, a járművek és az utasok mozgása hatékonyabb és kevesebb erőforrást igényel. Hasonlóképpen, ha az agyi régiók közötti kapcsolatok strukturáltabbak, az információfeldolgozás hatékonyabban elvégezhető. – magyarázta Feng Lei professzor, a kutatás vezetője.

A kutatás három éve folyik,

ez idő alatt a kutatók adatokat gyűjtöttek a tanulmányban résztvevők egészségügyi állapotáról, életstílusáról, és a tea fogyasztási szokásairól. A résztvevőknek ezen felül MRI vizsgálatokon és egyéb teszteknek is át kellett esniük. A kutatók szerint azok, akik 25 évig hetente legalább négyszer ittak zöld teát, oolong teát vagy fekete teát, hatékonyabban kapcsolódtak össze az agyi régióik.

Napi Doktor

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!