Felgyorsította az erdőirtást a járvány

A Természetvédelmi Világalap (WWF) szerint a járvány kezdete óta jelentősen felgyorsult a trópusi erdők irtása.

"Az erdőirtás gyorsulására hatással van a koronavírus-járvány. Sok országban az állam kihátrált az esőerdő védelméből a járvány idején, ami kedvez az illegális fakivágásnak és más források kifosztásának" - mondta Christoph Heinrich, a WWF németországi irodájának illetékese.
A WWF  - Marylandi Egyetem műholdas felvételei alapján készített - tanulmánya szerint  márciusban 6500 négyzetkilométerrel csökkent a trópusi erdők területe a vizsgált 18 országban. Ez másfélszer több az előző évinél.

Indonéziában 1300 négyzetkilométernyi trópusi erdőt pusztítottak el,

a Kongói Demokratikus Köztársaságban ezer négyzetkilométerrel csökkent a trópusi erdők területe, Brazíliában pedig 950 négyzetkilométerrel. Az Imazon brazil kutatóintézet adatai szerint áprilisban 529 négyzetkilométernyi erdőt irtottak ki a dél-amerikai országban, 171 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában.

A fakivágások többsége "betolakodók műve,

akinek nincs földjük és reménykednek abban, hogy később törvényesíthetik a helyzetet" - idézte Carlos Souza kutatót a G1 hírportál. A WWF szerint az Európai Unióban kereskedelmi forgalomban lévő élelmiszerek egyhatoda hozzájárul a trópusi erdők elpusztításához.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!