Felháborodtak a katolikusok Joe Biden abortusz-rendelkezésén

Joe Biden amerikai elnök visszavonta elődje, Donald Trump egyik rendelkezését, amely az abortusz visszaszorítása érdekében született - számolt be Kathpress katolikus hírügynökség pénteken.

Az intézkedéssel Trump kizárta az állami támogatásokból azokat a civil szervezeteket bel- és külföldön egyaránt, amelyek terhességmegszakítást kínáltak ügyfeleiknek külföldön vagy támogatták azt. A rendeletet eredetileg még Ronald Reagan elnök adta ki 1984-ben. Azóta szinte törvényszerűen minden republikánus elnök ragaszkodott hozzá, és minden demokrata elnök felfüggesztette az alkalmazását.

"Sajnálatos, hogy Biden az egyik első intézkedésével támogatja az emberi élet aktív megsemmisítését" – írta az amerikai püspöki konferencia a helyi idő szerint csütörtökön nyilvánosságra hozott közleményében.

Az amerikai katolikus egyházi vezetők megjegyezték: az elnök döntése összeegyeztethetetlen a katolikus tanokkal, etikátlan, és sérti az emberi méltóságot.

"Nyomatékosan kérjük az elnököt, hogy jóra használja hivatalát, és elsőként vegye figyelembe a leggyengébbeket, beleértve a még meg nem született gyermekeket"– húzták alá.

Pénteken tartják a Menet az életért nevű hagyományos abortuszellenes tiltakozást, amelyet idén a koronavírus-járvány miatt az online térben rendeznek meg. Ezzel emlékeznek meg az 1973. január 22-i legfelsőbb bírósági ítéletről, amely magánügynek nyilvánította az abortuszt, és ezzel felfüggesztette annak általános tilalmát az Egyesült Államokban.

Forrás: Nuus.hu 

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!