Félmilliárdos kárt okozott itthon a horvát földrengés

Eddig háromezer bejelentést kaptak a biztosítók a december végi horvátországi földrengések magyar kárai miatt. A becsült kárösszeg az 500 millió forintot közelíti.

Sokan csak 2021-ben jelentették be a kárukat, a becsült kárösszeg így az év végi gyorsjelentésben jelzett ötszörösére is nőhet. A december 28-29-i horvátországi rengéseket követő két napban a hazai biztosítókhoz több mint ötszáz bejelentés érkezett. Ennek alapján a társaságok akkor 100 millió forintot meghaladó kifizetéssel számoltak, további bejelentésekre is számítva.

Az új évre háromezerre nőtt a bejelentések száma,

a földrengés becsült kárösszege így már megközelíti az 500 millió forintot. Mivel egy komolyabb nyári vihar több milliárdos nagyságrendben is megterhelheti a biztosítói kasszákat, ez nem vészes összeg, viszont az egy bejelentésre jutó, átlagosan mintegy kétszázezer forint viszonylag magasnak számít. Érthetően, hiszen

a földrengés az épületek szerkezetében súlyosabb károkat okozhat,

mint a felhőszakadás vagy a szélvihar. A legtöbb igazolható kárt Baranya, Somogy és Zala megyéből jelentették. A kárigények megítéléséhez a társaságok saját szakértőikre és a földrengési információs rendszer nyilvános, interaktív adatbázisára támaszkodnak. Ez pontosan mutatja, hol voltak olyan rengések, amelyek biztosítási eseménynek minősülő károkat okozhattak. A társaságok jelenleg is folyamatosan utalják a jóváhagyott kifizetéseket.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!