Feltalálták a szupertakarékos wc-t

Rendkívül síkos vécébevonatot fejlesztettek ki amerikai kutatók. Alkalmazásával világszerte hatalmas mennyiségű vizet lehet megtakarítani az öblítésnél.

A Penn Állami Egyetem tudósai szerint tizedannyi vízzel kell leöblíteni a vécét használat után, ha az új bevonatot használják. A bevonat megelőzi a vécékagylókban a baktériumok elszaporodását és csökkenti a kellemetlen szagokat - ismertette a részleteket a BBC News.
A spray használatát, amely

síkosabb anyaggal vonja be a vécékagylót, mint a teflon,

ötven öblítés után ismételni kell, mert a vizelet oldja a bevonatot. A kutatók a Nature Sustainability folyóiratban publikált tanulmányukban rámutattak arra, hogy a találmány jelentős vízmegtakarítást eredményezhet. Naponta több mint 141 milliárd liter vizet használ a világ a toalettek öblítésére. A kutatók arra is felhívták a figyelmet, hogy a naponta vécéöblítéshez használt

friss ivóvíz mennyisége hatszorosa Afrika teljes vízfogyasztásának.

"Kutatócsoportunk kifejlesztett egy hatékony, biológiai alapú, folyékony, salak- és baktériumtaszító bevonatot, amely alapvetően elvégzi a toalett öntisztítását" - hangsúlyozta Tak-Sing Wong, az egyetem gépészmérnök docense.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!