Fogas kérdés: szét szabad-e rágni a jégkockát?

Sokak szokása a nyári melegben, hogy a koktél alján megmaradt jégkockákat lelkesen elropogtatják.

Miközben persze az asztaltársaság érzékeny fogú tagjait a hideg rázza a puszta gondolattól is… Ha bírja is a fogunk, inkább álljunk ellen a kísértésnek, mutatjuk, miért. Nem nehéz kitalálni, hogy

roncsolja a fogzománcot, amely védőrétegként védi fogainkat

a fogszuvasodástól. A rendszeres jégkocka ropogtatással „lecsiszoljuk” ezt a védőréteget, fogaink érzékenyebbé válnak – a túlságosan hideg ételekre és italokra. A fog romlása viszont csak a „jéghegy” csúcsa. Ha észrevesszük magunkon, hogy gyakran jégkockákat eszegetünk, az akár

egy ritka és furcsa betegség, a pagofágia tünete is lehet.

Ez egy kényszeres jégevéssel járó betegség, amely a vashiányra vezethető vissza, illetve arra, hogy a szervezetünk nem termel elegendő vörösvértestet. Arról, hogy ezek miatt miért esznek sokan jeget, megoszlanak a vélemények az orvosok között, többek szerint például a jég rágásával több vér - így több oxigén áramlik az agyunkba. A pagofágia önmagában is gondot jelent, a mentális betegségek közé sorolják a többi kényszeres evéssel járó betegséggel együtt. Legjobb tehát az, ha a jégkockákat otthagyjuk a poharunk alján, hiszen a fogunknak egészen biztos nem tesz jót a rágcsálás. Ha pedig kimondottan kívánjuk, jobb, ha felkeressük orvosunkat. 

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!