2020.02.29. Italiano
Környezetbaráttá változtatják a belga gofrit a Genti Egyetem kutatói. A benne lévő vajat rovarlárvák zsírjával helyettesítik.
A tudósok szerint a rovarzsír használata jóval fenntarthatóbb, mint a tejtermékeké. A kutatók a fekete katonalégy (Hermetia illucens)
nevű rovar lárváit áztatták be egy tál vízbe, és egy robotgépbe téve puha szürke masszát hoztak létre, majd egy konyhai centrifugával kiválasztották belőle a rovaralapú vajat.
"A rovaralapú hozzávalók használatának számos pozitívuma van.
Gyártásuk fenntarthatóbb, mivel a rovaroknak kevesebb területre van szükségük, mint a szarvasmarháknak, és jóval hatékonyabbak a táplálékuk átalakításakor. Kevesebb vízre is van szükségük a vaj előállításához" - magyarázta Daylan Tzompa Sosa, a kutatás vezetője, bemutatva egy rovarvajból készült, frissen sütött belga gofrit.
A tesztelő fogyasztók nem éreztek különbséget,
ha a gofriban lévő, tejből készült vaj egynegyedét lárvazsírral váltották fel. Szokatlan ízről számoltak be viszont,
ha a gofri fele-fele arányban tartalmazott vajat és lárvazsírt. A rovarokból készült ételeknek magas a fehérje, a vitamin, a rost és az ásványi anyag tartalma. Európában máshol is kísérleteznek kutatók azzal, hogy környezetbarát, olcsó alternatívákat találjanak az állati termékek helyettesítésére.