Függ a menstruáció a vitamin fogyasztástól?

Ha valaki várandósvitamint kezd szedni, előfordul, hogy a menzesz megzavarodik.

De vajon mi lehet ennek az oka? Hiszen “csak” vitaminokról van szó, vagy mégsem? A témában dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvos igazít el bennünket.

A tökéletes menzesz

Egyes nőknél a menstruáció 28 napra érkezik, míg másoknál 30 napra, megint másoknál 26 napra. A nagykönyvi adatok nem azt mutatják meg, hogy hogyan kell működnie a szervezetnek, hanem azt, hogy hogyan működik az átlag. Vagyis sokkal szerencsésebb egy tól-ig időszakot meghatározni, amíg “normális” időszakonként jelentkezik a menstruáció.

De mi a helyzet abban az esetben, amikor egy egyszerű vitaminkészítmény eltolja, összezavarja, akár rendszertelenné teszi a menzeszt? Ilyenkor mi a teendő? Abba kell gyorsan hagyni a szedést, és mással próbálkozni?

A válasz természetesen az, hogy nem. A vitaminkészítmények nem képesek komoly kárt tenni a szervezetben, sőt, tulajdonképpen semmilyen kárt nem tudnak tenni, főleg, ha betartjuk az adagolásukat. Ellenkező esetben a zsíroldékony vitaminok okozhatnak problémát, de nem a menzesz összezavarásával. Akkor vajon miért történik mégis sokszor ilyen?

Vitaminok és menzesz

A menstruáció egyike azoknak a folyamatoknak a testben, melyek fenntartása nem létszükséglet. Ezt nagyon jól mutatja az is, hogy ha valakinek étkezési zavarai vannak, jellemzően a menzeszén is meglátszik. És itt máris láthatjuk a kapcsolatot a tápanyagok és a normál menzesz között. Mivel a funkció nem létszükséglet, így a test csak abban az esetben tudja normál tartományban, “rendeltetésszerűen” lefolytatni, ha megfelelő a tápanyag ellátottsága. Ha nem, akkor a tápanyagokat máshol használja fel, így a nem létszükségletű folyamatok sérülhetnek.

 
A sérülés ebben az esetben nem látványos, sőt, sokszor észre sem vesszük, hogy gond van. Ez pontosabban azt takarja, hogy sok esetben egy szépen beállt, rendszeres menzesszel él a nő, ám ha a megfelelő tápanyagpótlást választja, az hirtelen felborul, rendszertelenné válik, majd néhány hónap után beáll egy másik tartományra. És innentől valóban “normál” menzeszről lehet beszélni.

Olvasd tovább itt!

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!