Gamer-lány vagy, Iránban? Akár el is áshatod magad

Az utóbbi időszakban a gamer-színtér hatalmas, virágzó iparággá nőtte ki magát. A lányokat azonban Irán elég durván kizárja a játékból.

Iránban több tucat lány van, akik kimondottan a gamerkedésből élnek és tartják el - számos esetben - egész családjukat. Igaz, a  többségük már külföldre kényszerült, hogy karrierjét folytathassa, ahol szép lehetőségek várták őket: mindegyikük azonnal több állásajánlatot is kapott. Akárhogy is, az összes iráni gamer több mint harmada lány.

A 23 éves Nilufar egyike a népszerű iráni gamereknek, de állítja: lányként brutálisan nehéz dolga van. Amikor kezdetben nem voltak meg a legjobb és leggyorsabb gépek a játékhoz, a fiúk simán bemehettek a nagy számítógépes központokban, netes kávézókba, és onnan játszhattak, ide azonban a lányokat nem engedték be. Nem indulhatnak a hazai gamer-versenyeken és meetupokon sem, kénytelenek teljes egészében külföldi karrierjükre koncentrálni.

Emellett folyamatosan korlátozzák az internretsebességet, és csak VPN-nem tudnak a netre menni. Hiába egyre növekvő iparágról van szó, a lányok a legtöbbször csak azt kapják meg, hogy menjenek haza főzni, babázzanak inkább, a streaming férfiaknak való... Nilufar egyelőre marad, de ha így mennek tovább a dolgok, kénytelen lesz ő is kivándorolni, hogy karrierjét folytathassa.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!