Gleccseromlás miatt került veszélybe egy völgy az Alpokban

Az olaszországi Ferret-völgy egy részéből kitelepítik az embereket, gleccserszakadás veszélye miatt.

A Planpincieux gleccser egy darabja ismét leomlással fenyeget olasz Szavojában, ezért kitelepítik a helyi lakosokat és a turistákat az olaszországi Courmayeur mellett fekvő Ferret-völgy déli részéből.

A Mont Blanc keleti, olasz oldalán

1327 négyzetkilométeren elterülő, félmillió köbméternyi Planpincieux gleccser egy darabja a rendellenesen magas hőmérséklet miatt bármelyik pillanatban leszakadhat, a helyi hatóságok szerint, mintegy harminc házat, 15 helyi lakost és több mint ötven turistát veszélyeztetve. Most legalább három napig tilos a veszélyeztetett területre belépni,

áthaladni is tilos rajta.

Tavaly szeptember 24-én a technikusok már jelezték, hogy a gleccsernek egy 250 ezer köbméteres darabja - ugyancsak a magas hőmérséklet következményeként - összeomlással fenyegetett. Akkor is lezárták a Ferret-völgy egy szakaszát, de csak november 13-ig, azóta is folyamatosan figyelték a hatalmas jégtömb állapotát.
A hegyi biztonságért létrehozott alapítvány (Fondazione Montagna Sicura) egyébként 2013 óta kíséri figyelemmel a gleccsert az egyre melegebb augusztus és szeptember miatt.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!