Grönlandon nagyon nagy a baj

A fotós szánhúzó kutyái latyakban tocsognak ott, ahol eddig nyáron is fagyott jégen lehetett közlekedni.

Steffen M. Olsen, a Dán Meteorológiai Intézet munkatársa döbbenetes képeket osztott meg: június 13-án éppen szokásos ellenőrző útvonalát járta be észak-nyugat Grönland vidékén, hogy az időjárást és az óceán állapotát monitorozó eszközöket ellenőrizze, amikor sokkoló jelenségre lett figyelmes - írja a Nuus.

Steffen Olsen azzal szembesült, hogy a helyiek által közlekedésre használt, stabil jégpáncél már nagyon nem olyan, mint azelőtt volt. Az abnormális olvadások miatti áradás vízzel önti el a fagyott tenger felszínét. Az itteni jégtakaró a világon a második legnagyobb felületű, most viszont a kutyák bokáig gázolnak a latyakban.

A klímaváltozás hatásait a helyiek nap mint nap tapasztalják. A meleg évszak június és augusztus közé esik, amikor az olvadás természetes jelenség – ám mostanában sosem látott mértéket ütött meg. Az esemény megjósolható volt, ám ekkora olvadás még a tudósokat is kétségbe ejti.

A fehér felületek csökkenése öngerjesztő folyamat: ha kevesebb jég és hó tükrözi vissza a napsugarakat, akkor azok még nagyobb meleget sugároznak a maradék hótakaróra.
 

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!