Ha a férfi nem tud teljesíteni...

Ha nem testi panaszok miatt nem sikerül az együttlét, ezek a leggyakoribb okok.

A felnőtt férfiak ötöde-hatoda százaléka küszködik időnként vagy rendszeresen szexuális problémákkal. A potencia kérdése szorosan összefügg az önértékeléssel, ezért a kudarcélmények károsíthatják a férfiak önbizalmát. A szexuális zavar és a kudarcos együttlét szorongásokat szülhet, melyek csak fokozzák a feszültséget a szexualitás terén. Ha kizárjuk a szervi okokat – érrendszeri és hormonális problémákat, prosztatagyulladást – érdemes feltárni a psziché mélységeit is.

Teljesítménykényszer

Gyakran felléphet akkor, amikor a pár még csak ismerkedik egymással. Előfordul, hogy valaki a rövid kalandok során nagyon is jól teljesít, csak a fontos partnerrel jelentkeznek potenciaproblémái. A férfi bizonyítani szeretne, hiszen úgy érzi, nagyon sok múlik az első együttléten, de képtelen ellazulni. Néha a partner iránti szerelem gátolhatja a merevedést. Sokat segít, ha a partner nem erőlteti a dolgot, nem csalódik látványosan, és nem a teljesítménye alapján értékeli a férfit.

Párkapcsolati problémák

Elképzelhető, hogy pont az aktuális párral vagy házastárssal nem működik a szex, de minden egyéb partnerrel igen. Ilyenkor valószínű, hogy a kapcsolatban komoly gondok vannak. Az elfojtott sérelmek, indulatok gátolhatják a merevedést, hiszen a pár „befagyasztja” az őszinte kommunikációt. Ezzel együtt a vágy, a bizalom és az intimitás is megszűnik. A jó kapcsolat alapjául szolgáló partnerség is felborulhat, nem jó adni már a másiknak, és kapni sem élvezet. Mindezeket nem a szavak szintjén, hanem testi szinten kommunikálják a felek egymással: eredmény szexuális problémák, impotencia és elhidegülés.

Új családtag

Gyakori jelenség, hogy gyermekszületés után a pár nehezen talál vissza a szexualitáshoz. Ekkor nem csak a nő, de a férfi lelke is megváltozik, és a gyermeke anyjára nem tud már a régi vágyakkal tekinteni. Sokat segíthet, ha a nő igyekszik kívánatos maradni. Együtt teremtenek olyan intim alkalmakat kettesben, amikor nem kell állandóan a gyermekre figyelni, és szülőnek lenni.

Érdekes cikk? Olvasd tovább itt!

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!