2019.11.24. Italiano
Van, aki rá sem bír nézni, mások rajonganak karakteres ízéért - a tonhalsaláta megosztó étel.
Variálni ezerképpen lehet: a citrom szinte kötelező, de jól áll neki a lila hagyma, az olajbogyó, a főtt tojás, az uborka és az avokádó is. Ha pedig a vonalainkért sem aggódunk, alaposan kikeverhetjük (házi) majonézzel.
Hogyan lehet még finomabb?
A címben
említett saláta hozzávaló valóban szupertitkos, ugyanis csak az összhangot „tuningolja fel”, szerencsére önmagában nem érezhető ki a salátából. És hogy miért fogalmaztunk így? Azért, mert a titkos adalék nem más, mint a cukor. Persze ne gondoljunk óriási mennyiségekre, egy kis csipet is elegendő ahhoz, hogy jobban
kihozza a tonhal ízét. Az elgondolás egyáltalán nem új keletű, a fűszeres-cukros lében eltett savanyúságokat hasonló okokból szokták halas salátákba, előételekbe csempészni.
Cukor és hal? Igen!
Lehet, hogy elsőre furcsa párosnak tűnhet, pedig például az ázsiai halételek is gyakran tartalmaznak cukrot, vagy készülnek cukor-szójaszósz keverékkel. Sőt nem kell olyan messzire mennünk: a svéd gravlax elnevezésű lazacos fogás szintén cukros-sós pácolással nyeri el jellegzetes ízét. A pác ebben az esetben nem csupán ízesít, hanem tartósít is. És még egy profi tipp: ha halat, halfilét sütünk, érdemes megszórni kevés cukorral, így a hal felülete alacsonyabb hőfok mellett is képes lesz karamellizálódni. Azaz kívül finom ropogósra sül, és közben belül sem szárad ki.
Érdekes cikk?
Olvasd tovább itt!