Ha mellrák volt a családban, rettegnek a hozzátartozók is

Már a tizenéves kor elérése előtt aggódni kezdenek a mellráktól azok a kislányok, akiknek a családjában korábban már előfordult a betegség.

A krónikus félelem pedig gyakran további problémák melegágya: ezek a lányok nagyobb arányban nyúlnak alkoholhoz vagy cigarettához, és a védekezés nélküli nemi életet is hamarabb kezdik.

A Pennsylvaniai Egyetem munkatársai több mint 800 kislányt vizsgáltak, akiknek édesanyjuk - vagy más közeli családtagjuk - megküzdött a mellrákkal, vagy akik rendelkeznek azzal a génmutációval, ami hajlamosít a betegségre.

“Ami az általános pszichológia fejlettséget és a megküzdési mechanizmusokat illeti, ezek a lányok hasonló szinten vannak, mint a kortársaik. Ugyanakkor egyértelműen sokat szoronganak a mellrák miatt, még ha ez nem is mindig tudatosodik bennük” - mondja a kutatást vezető Dr. Angela Bradbury, a University of Pennsylvania munkatársa.

Minél többet aggódik az anya, annál inkább szorong a lánya is, viszont a kutatás nem bizonyítja egyértelműen, hogy a szorongás mértéke meghaladja a még elfogadhatónak tartott szintet, ahogyan arra sincs bizonyíték, hogy ezek az aggodalmak későbbi pszichés problémákhoz vezetnek-e.

Bradbury szerint bizonyos szintű aggodalom még motiváló is lehet, hiszen ezek a lányok így gyakrabban mennek majd orvoshoz, viszont problematikussá válik, ha elhanyagolják magukat, és itallal, cigarettával és védekezés nélküli szexszel próbálják elterelni a figyelmüket az érintettségről.

A szakember úgy gondolja, hogy ezeket a lányokat ismeretterjesztő kampány keretében érdemes megszólítani.

Nyitókép: https://pixabay.com/hu/users/sandramu-6506779/

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!