Ha mellrákkal kezelnek, mindenképpen sportolj!

Növeli a mellrákos páciensek túlélési esélyeit a rendszeres sport.

Azok a nők, akik a mellrák diagnózisukat követően legalább heti 150 percet sportolnak, nagyobb eséllyel élik túl a betegséget, mint azok, akik nem végeznek elegendő fizikai aktivitást - közölte kedden a heidelbergi Német Rákkutató Központ (DKFZ).

A hatás független attól,

hogy a betegség előtt milyen sokat sportoltak a nők. Számos tanulmány mutatott rá arra, hogy a mellrák diagnózis előtt gyakorolt sport pozitívan hat a túlélési esélyekre. Ez elsősorban azon megbetegedések esetében érvényes, melyek még a változókor előtt jelentkeznek. Kevéssé kutatott azonban az, hogy milyen hatása van a diagnózis utáni fizikai aktivitásnak. A DKFZ tudósai 3813 olyan nő adatait elemezték, akik a változókor előtt betegedtek meg mellrákban. A szabadidőben végzett sport, például úszás, aerobik és skandináv gyaloglás gyakoriságát vizsgálták.

A kutatás két fontos megfigyelése:

azoknál a nőknél, akik sem a betegség megállapítása előtt, sem utána nem sportoltak, nagyobb volt az elhalálozás kockázata, mint azoknál, akik a diagnózis előtt és után is fizikailag aktívak voltak. Ráadásul előbbi csoportnál azok is nagyobb eséllyel élték túl a kórt, akik csak a diagnózis után kezdtek sportolni.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!