Hamarosan eléri a tudomány, hogy nem hízlal majd a csokoládé

A csokoládé zsírtartalmának csökkentése régi kihívás, amellyel az édességpiac régóta igyekszik megküzdeni.

Sokan bűnös élvezetként tekintenek a csokoládéra, annak viszonylag magas zsírtartalma miatt. A csokigyártó cégek számára épp ezért remek lehetőség az az új felfedezés, amelynek segítségével csökkenthető a zsírtartalom.

Az új módszer a philadelphiai Temple Egyetem kutatóinak köszönhető, és leírva eléggé egyszerűnek tűnik: amennyiben egy elektromos mezőn keresztül viszik keresztül a folyékony csokoládét, könnyebben kezelhetővé, alakíthatóvá válik, így kevesebb hozzáadott zsírra van szükség.

A gyártási folyamat során a csokoládét egy olyan folyadékkal kezelik, amelyben a kakaó olvasztott zsírban és olajban kerül feldolgozásra. Bizonyos mennyiségű zsírra szükség van ahhoz, hogy a csokoládé megfelelő állagú legyen a könnyű kezelhetőséghez.

Az új módszer segítségével ez a zsírtartalom mintegy 10 százalékkal csökkenthető, állítja a kutatást vezető Rongjia Tao, aki rendkívül optimista: úgy véli, hogy a módszer továbbfejlesztésével a zsírtartalom akár 20 százalékkal is csökkenthető lesz hamarosan.

 Az anyag a Proceedings of the National Academy of Sciences című szaklapban került publikálásra.

Nyitókép: https://pixabay.com/users/hans-2/

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!