Hatalmas természetvédelmi terület létesül az óceánban

Az Atlanti-óceán déli részén fekvő, Nagy-Britanniához tartozó Tristan da Cunha sziget körül, a világ egyik legnagyobb, teljes védelmet élvező tengeri övezetét hozták létre.

A világ egyik legnagyobb tengeri természetvédelmi területét hozták létre a Föld legtávolabbi lakott pontja körül, "a világ végén".

A 245 állandó lakosú sziget körül

627 247 négyzetkilométernyi óceánt, a vulkanikus eredetű szigetcsoport körüli vizek 90 százalékát nyilvánítottak pénteken természetvédelmi övezetté, ahol tilos az ártalommal járó halászat és bányászat.
A Tristan da Cunha-i a legnagyobb tengeri rezervátum az Atlanti-óceánon és a negyedik legnagyobb a Földön. A terület védetté nyilvánítása biztonságos élőhelyet nyújt tengeri madarak, köztük sárgaorrú albatroszok, aranytollú pingvinek, atlanti viharmadarak millióinak, valamint

bálnáknak, cápáknak és fókáknak.

A dél-atlanti-óceáni tengeri rezervátum létrehozása része a brit kormány környezetvédelem célú Kék Övezet Programjának (BBP), amelynek keretében már négymillió négyzetkilométer, a világtengerek 1 százaléka kapott védelmet a gazdasági hasznosítással szemben.
A Dél-Afrikától 2816, Dél-Amerikától 3360 kilométerre fekvő szigetcsoportnak négy nagyobb szigete van, a legnagyobb Tristan da Cunha. Egyetlen települése és egyben székhelye, Edinburgh of the Seven Seas, a világ legelszigeteltebb lakott települése.

A legközelebbi falu 2460 kilométerre északra van,

Szent Ilona szigetén. Szent Ilonát, Ascensiont és Tristan da Cunha-t 1816-ban vették birtokba a britek. Tristan da Cunha lakosait 1961-ben kitelepítették egy vulkánkitörés miatt, de a szigetlakók 1963-ban visszaköltöztek.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!