Hihetetlen dolog derült ki a méhcsípésről

Ausztrál kutatók szerint a háziméh mérge "rendkívüli hatékonysággal" képes elpusztítani az egyik legagresszívebb melldaganat, a háromszorosan negatív mellrák sejtjeit.

312 mézelő méhtől és poszméhtől származó méreg rákellenes tulajdonságait vizsgálták meg a Harry Perkins Orvostudományi Kutatóintézet szakemberei. Kiderült, hogy a méreg és az egyik legfőbb összetevője, a melittin gyorsan előidézi a háromszorosan negatív mellrák és a HER2-pozitív mellrák sejtjeinek pusztulását, miközben

a normális sejteket nem károsítja.

A háromszorosan negatív mellráknak, amely a melldaganatok 10-15 százalékát teszi ki, jelenleg nem létezik klinikailag hatékony, célzott kezelése. "Megállapítottuk, hogy a melittin teljesen elpusztítja a rákos sejtek membránját 60 percen belül" - mondta Ciara Duffy, a tanulmány vezetője.

A mellrák világszerte a leggyakoribb ráktípus

a nők körében. A Nature Precision Oncology című folyóiratban publikált tanulmány szerint a melittin lyukakat idéz elő a rákos sejtek membránján, ami lehetőséget ad a sejtbe való bejutásra és a sejtpusztulás felgyorsítására. Duffy szerint a méh mérgéből származó melittin és a docetaxel (kemoterápiás gyógyszer) együttes alkalmazása rendkívül hatékonyan visszaszorította a tumornövekedést egereknél.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!