Hihetetlenül régi textilmaradványra bukkantak

A skóciai Orkney-szigeteken újkőkori textíliára utaló lenyomatot fedeztek fel régészek egy agyagedény-töredéken.

Ötezer éves textíliára utaló lenyomatot találtak a skóciai Orkney-szigeteken. Skóciában eddig csak egyszer azonosítottak ilyen ritka leletet. A lenyomatot a Ness of Brodgar nevű régészeti területen találták - írja a Belfast Telegraph. A szakértők szerint a történelem előtti időkből való szerves anyagok

csak nagyon specifikus, oxigénhiányos környezetben maradnak meg,

ezért az újkőkori textíliák tanulmányozásakor a másodlagos bizonyítékokra kell támaszkodni.  
A Felföldi és Szigeteki Egyetem (UHI) régészeti intézetének szakemberei még 2019-ben kezdték tanulmányozni a Ness of Brodgar-i edénytöredékek felszínén lévő lenyomatokat. A szakemberek speciális technikát alkalmazva készítettek olyan nagy felbontású digitális képeket a tárgyak felszínéről, amelyek lehetővé tették, hogy minden szögből elemezzék a leleteket. A módszer révén olyan részletek tárultak fel, amelyek a szokványos vizsgálat során nem láthatóak.

Az elemzések során egy zsinórlenyomatot találtak

két összetartozó edénytöredéken. A lenyomat elhelyezkedése alapján a kutatók úgy vélik, hogy a textília lenyomatát a fazekas ruhája "készíthette", amikor az edényt csinálta. A szakemberek kosárfonásra utaló nyomokat és egyéb zsinórlenyomatokat is azonosítottak. Utóbbi kötélből készített alátétekre utal, amelyeket az agyagedények készítéséhez használhattak és amelyek megkönnyíthették az edények szállítását szárításukkor és kiégetésükkor.

Kép forrása: (UHI Archaeology Institute/PA)

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!