HIV-fertőzéséből gyógyult fel egy beteg

Egy londoni férfi a második beteg a Földön, aki kigyógyult HIV-fertőzéséből.

Adam Castillejo több mint harminc hónapja vírusmentes annak dacára, hogy felhagyott a betegsége elleni antiretrovirális gyógyszer szedésével. Betegsége a daganata ellen kapott őssejtterápia hatására múlt el - írja a The Lancet. Őssejtdonorai olyan ritka génvariánssal rendelkeznek, ami megvédi őket - és most már Castillejót is - a HIV-fertőzéstől.

Az első, akiről azt jelentették, hogy meggyógyult a HIV-ből,

Timothy Brown volt. A berlini beteg hasonló kezelést kapott, majd utána három és fél évvel vírusmentesnek nyilvánították. Az őssejtbeültetés, úgy tűnik, megakadályozza, hogy a vírus a szervezeten belül szaporodjon, mert a beteg immunsejtjeit a donorok HIV-nek ellenálló immunsejtjeire cserélik. A most negyven éves Adam Castillejónak se a vérében, se a spermájában, se a szöveteiben nem mutatható ki a HIV fertőzés. Már egy éve, hogy bejelentették a vírusmentességét és ez azóta sem változott, de most döntötte el, hogy felfedi a személyazonosságát. Ennek ellenére

nem ez lesz a világon élő sok millió HIV-fertőzött gyógymódja.

Az agresszív terápiát elsődlegesen a két páciens rákos daganata, nem pedig a HIV ellen vetették be. A jelenleg használt HIV-gyógyszerek nagyon hatékonyak, ami azt jelenti, hogy a fertőzöttek, akik szedik, hosszú, egészséges életre számíthatnak. A tesztek azt mutatják, hogy Castillejo immunsejtjei 99 százalékának helyét átvették a donorok immunsejtjei. A vírus maradványai azonban még ott vannak a testében, ahogy a berlini betegében is, tehát abszolút biztonsággal nem lehet kijelenteni, hogy soha nem térhet vissza a betegségük.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!