Hivatalos: a macska épp annyira kötődik, mint a kutyák

A macskák olyan kötődést alakítanak ki gazdáikkal, ami hasonló a gyerekek és a kutyák gondozóikhoz fűződő kapcsolatához.

Az Oregoni Állami Egyetem OSU) kutatói tapasztalatok alapján kimutatták, hogy a babákhoz és a kutyákhoz hasonlóan a macskák is kimutatnak kötődést – mondta Kristyn Vitale, az OSU kutatója, a Current Biology című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány társszerzője. “Mind a kutyák, mind a macskák esetében az emberekhez való kötődés a csemete és gondozója kapcsolatának adaptálását mutathatja. A kötődés biológiailag fontos magatartás. Tanulmányunk azt jelzi, hogy amikor a macska függőségben él az embertől, a kötődő magatartás rugalmas és

a macskák az embert jóléti forrásként használják”

– magyarázta Vitale. Az amerikai kutatók tanulmányukban egy biztos bázis tesztnek vetettek alá macskákat, hasonlóan ahhoz a teszthez, amelyek a gyermekek és a kutyák kötődését vizsgálják. A teszt idején a macskák két percet töltöttek egy új szobában gondozójukkal, majd két percet egyedül, majd újabb két percet ismét együtt. Amikor a gondozójuk visszatér két perces távollét után, a biztosan kötődő macska kevésbé stresszes és figyelmét megosztja a ember és a környezet között. A kutatók elvégezték a tesztet kölyökmacskákkal és felnőtt állatokkal. Magatartási szakértők értékelték a tesztet és a gyermekekkel és kutyákkal végzett hasonló tesztek feltételrendszere alapján értékelték a macskák magatartását.

(Science Daily)

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!