2019.07.01. Italy
Étkezési tanácsok 100 éve és ma...
A Reader’s Digest magazin első száma közel 100 évvel ezelőtt jelent meg. A lap által ajánlott
diétás és életmód tanácsok némelyike ma is megállná a helyét, de a legtöbb megmosolyogtató.
Az 1920-as években például úgy vélték, hogy mindannyiunknak van egy ideális testsúlya, ami egyszerűen elérhető, és még egyszerűbben megtartható. Ma már tudjuk, hogy testünk az életünk során folyamatosan változik, az elképzelés pedig, hogy az alakunkat egyszerűen „szabályozhatjuk”, csak hiú ábránd. Tenni kell érte, nem is keveset. Az 1920-as években népszerű teória szerint a „vaskos embereknek” el kell fogadniuk azt, hogy
az étkezőasztalon barátok és ellenségek veszik őket körül.
Nem, nem az asztalnál, hanem az asztalon. A cukor, a kenyér, a gabonafélék, a desszertek, a vaj, a tejszín, az olívaolaj, a szalonna, a kakaó és a sűrű szószok mind ellenségek, a húsok, a különböző zöldségek és az édesítőszer nélküli gyümölcsök pedig jó barátok. Manapság tudjuk, hogy az embernek testsúlyától függetlenül előnyére válik, ha valamennyi típusú ételből épít be az étrendjébe. Persze nem mindegy a mérték és a mennyiség,
ebben segíthetnek a táplálkozási piramisok.
Már az 1920-as években is naponta három teáskanálnyira korlátozták az elfogyasztható cukormennyiséget. Azóta az is kiderült, hogy a hozzáadott cukor az egyik legrosszabb dolog
egészség szempontból. Túlsúlyt, kettes típusú cukorbetegséget, valamint szívbetegséget okozhat. Amit korlátoznunk kell, az a hozzáadott cukor, a gyümölcsök természetes cukortartalma egészséges szervezet számára, mértékkel fogyasztva nem jelent problémát. Az 1920-as években úgy vélték, hogy amennyiben elmegyünk sétálni vagy kicsit teniszezni, az étvágynövelő hatással lesz ránk. Manapság már tisztában vagyunk azzal, hogy a testmozgás az egészséges életmód elengedhetetlen része. Testileg és szellemileg is felfrissít, valamint számos betegség kialakulásának a kockázatát csökkentheti.
Napidoktor.hu