Hogyan őrizd meg lelki egészséged a vírus alatt?

Szinte a csapból is az folyik, hogy az egészségünk érdekében mozogjunk rendszeresen és figyeljünk oda a helyes táplálkozására. De arról jóval kevesebb szó esik, hogy miként őrizhető meg a mentális jóllét, pedig ez manapság, amikor a járványhelyzet miatt még bizonytalanabbá váltak a hétköznapok, a korábbiaknál is fontosabb.

járványhelyzet miatt még bizonytalanabbá váltak a hétköznapok, a korábbiaknál is fontosabb. Dr. Koppány Szilveszter, az Unilever Orvos Tanácsadója összegyűjtött 5+1 tippet, melyek segítségével könnyebben megőrizhető a lelki egészség és egyensúly. 

1. Nincs mindig jó válasz

Ne szégyelljük bevallani, ha aggódunk, elbizonytalanodtunk, vagy nem tudjuk mindenre a választ. A járvány idején számos megválaszolatlan kérdés merül fel, ami fokozza a bizonytalanságot. De most ez a természetes, így ezzel együtt kell tudnunk élni. Ha az átlagnál könnyeben éljük meg a bizonytalanságot, segítsünk másoknak: empatikusan forduljunk azok felé, akiknek ez nehezebben megy. Kezdeményezzünk őszinte beszélgetéseket.

2. Becsüljük meg a testünket, ez a mentális jóllét alapja

Figyeljünk oda a testünkre is, hiszen a testi egészség is támogatja a mentális jóllétet. Fontos tehát a rendszeres, de nem túlzásba vitt – lehetőleg a szabadban, jó levegőn végzett – testmozgás. Rossz idő esetén otthon is edzhetünk, ami ugyanolyan hatásos lehet, mint az edzőtermi mozgás. A lelki egészség szempontjából fontos a minimum napi 7 óra alvás, a megfelelő vitamin- és folyadékbevitel és az egészséges táplálkozás is. Ha túlsúllyal küzdünk, drasztikus önsanyargatás helyett fokozatosan, életmódváltással induljunk el az ideális testsúly felé. 

3. A lelki egészség eléréséhez tanuljunk a hibáinkból

Hibázni emberi dolog; csak az hibázik, aki dolgozik; a lónak négy lába van, mégis megbotlik… Annyi szólás, közmondás szól a hibázásról, de mégis tabunak számít. Tényleg csak az lehet sikeres, aki mindig kőkemény és sosem ismeri be, ha tévedett? Biztosan nem.

4. Találkozzunk másképp

A közösségi távolságtartás nem ugyanaz, mint az elszigetelődés. Vannak olyan cégek, ahol már virtuális csapatépítőkkel kísérleteznek. De bármikor szervezhetünk online baráti találkozókat, közös családi étkezéseket, akár a kollégáinkkal is lebonyolíthatunk egy virtuális munkaebédet. Vannak olyan csapatok, akik a home office alatt bizonyos napokon végig videóhívásban dolgoznak, így munka közben senki nem érzi magát egyedül, viszont ha kell, le tudják némítani a mikrofont vagy ki tudják kapcsolni a kamerát.

 További tippekért kattints az Ízesélet.hu cikkére!

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!