Ahogy megérkezik a téli hideg, egyre inkább kívánjuk a tartalmasabb, meleget biztosító ételeket, a forró leveseket és italokat.
Sokszor küzdünk a vírusos megbetegedésekkel. Ilyenkor joggal merül fel a kérdés, hogy melyek azok a fűszerek, amelyek fűtik a szervezetünket? Sokszor küzdünk a vírusos megbetegedésekkel. Ilyenkor joggal merül fel a kérdés, hogy melyek azok a fűszerek, amelyek fűtik a szervezetünket? Melyek azok, amik segítenek a téli megfázásos betegségek legyőzésében? És melyek azok, amelyek a tartalmas ételek megemésztését segítik elő? Nagyon nagy titkot nem fogok elárulni, hisz ösztönösen ráérzünk ezekre, megtanultuk a nagyszüleinktől, és sokan használjuk a mindennapokban. A gyömbér, a fahéj, az ánizs és a kardamom Így egymás mellé leírva azonnal eszünkbe jutnak a téli sütemények, mint például a mézeskalács. Nem véletlenül, hisz édeskés hatást keltenek. Kifejezetten aromás, vérpezsdítő fűszerekről beszélünk. Javítják a vérkeringést, vértisztító hatásúak, segítik az emésztést. A karácsonyi időszak szinte elképzelhetetlen nélkülük. Kiváló választás édes ételekhez, teákhoz, különböző italokhoz. És bármily meglepő, sós ételekhez is. Igaz, általában sós ételek esetén a gyömbéren kívül egyik sem domináns szerepet kell, hogy betöltsön, mégis nagyon jól funkcionálnak ezekben. Megfázásos időben jól jön vírus- és baktériumölő, illetve gyulladáscsökkentő hatásuk. A csípős paprikák, a bors és a fokhagyma A csípős ételek pillanatok alatt felmelegítenek minket. Már ahogy megízleljük, jön a tüzes hatás. A magyar csípős paprikák és a mexikói és indiai chilik is ezt a hatást érik el. Még C-vitamin is van bennük. A fekete bors is csípős hatással bír, igaz, a minimálisnál kicsit többet érdemes belőle használni. Antioxidáns és nagyon jó vízhajtó. A fokhagyma elsőre talán nem is jut eszünkbe, pedig az is vérkeringést serkentő hatással bír szervezetünkre. Sőt természetes afrodiziákum is. Jótékony a hormonháztartásra. Ezek a fűszerek vírus- és baktériumölők is, csak úgy, mint az előzőek, tehát a megfázás leküzdésében is segítségünkre vannak. További fűszertippekért kattints az Ízesélet.hu cikkére!