Horvát Lili filmjét meghívták a velencei filmfesztiválra - videó

Horvát Lili Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című rendezése lesz az első magyar film a Giornate degli Autori (Venice Days) versenyprogram történetében.

A film a Szerdai gyerek (2015) című többszörös díjnyertes alkotás után Horvát Lili második nagyjátékfilmje, mely a 77. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon tartandó világpremier után, szeptember 24-én érkezik a magyar mozikba. - tartalmazza a Nemzeti Filmintézet közleménye.

A világ legnagyobb múltra visszatekintő filmfesztiválját

szeptember 2. és 12. között tartják. A Giornate degli Autori (Venice Days) szekció csütörtök este jelentette be mindössze tíz filmből álló válogatását, ebben kapott helyet Horvát Lili második nagyjátékfilmje. A korábbi években itt mutatkozott be a Darwin rémálma (Oscar-jelölés 2006), Denis Villeneuve Felperzselt föld című alkotása (Oscar-jelölés 2011) és az idén Oscarra jelölt Corpus Christi is, de Jean-Marc Vallée, Danis Tanovic vagy Laurent Cantet filmjeinek is itt tartották a világpremierjét. A 17 évvel ezelőtt alapított szekcióba most először válogattak be magyar alkotást - közölte a Nemzeti Filmintézet.
A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmben valóság és képzelet csúszik össze egy szerelmes nő fejében. 

"Márta titokzatos és hipnotikus belső utazása

magával ragadott bennünket. Horvát Lili nagyon kifinomult és érzelmes módon ábrázolja a női pszichét és annak rejtekútjait" - indokolta döntését Gaia Furrer, a Giornate degli Autori művészeti vezetője.
"A Felkészülés... számomra elsősorban a szerelem projektív természetéről szóló személyes történet. A film a szerelmet az őrülettől elválasztó, nyugtalanítóan homályos határsávban játszódik. Mennyiben építjük önmagunkban a szerelmi történeteket? Meddig tart a vágyott valóság és hol kezdődik a realitás? Mennyire másképpen megélhető két ember számára ugyanaz a szerelem?" - fogalmazott filmjéről a rendező. A film főszerepeiben

Stork Natasát és Bodó Viktort láthatja közönség.

További fontos szerepekben Vilmányi Benett, Nagy Zsolt és Lukáts Andor tűnik fel a filmben.
A 77. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál az egyik első olyan jelentős nemzetközi kulturális esemény, melyet a koronavírus-járvány kezdete óta megrendeznek. Horvát Lili 2015-ben első mozifilmjével, a Szerdai gyerekkel megnyerte a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál East of the West programjának fődíját.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!