Huszonötmilliót adott valaki Lincoln elnök hajáért

Egy amerikai árverésen több mint 81 ezer dollárt fizetett valaki Abraham Lincoln amerikai elnök egy hajtincséért és a meggyilkolásáról szóló, 1865-ből származó táviratért.

A mintegy öt centiméteres tömör tincs ára felülmúlta a várakozásokat. A hajat Lincoln holttestének vizsgálatakor vágták le, miután a 16. amerikai elnököt John Wilkes Booth lelőtte  a washingtoni Ford Színházban, 1865. április 14-én. A hajtincset a Lincoln holttestének halottszemléjén jelen lévő orvos, Lyman Beecher Todd -

az elnök rokona - csavarta abba a sürgönybe,

melyet előző este 11 órakor kapott asszisztensétől. A távirat alatt olvasható a Todd fia által írt magyarázat: "A fenti telegram néhány perccel azután érkezett Washingtonba, hogy Abraham Lincolnt lelőtték. Másnap a halottszemlén, amikor egy hajtincset levágtak az elnök bal halántékának közeléből, azt Dr. Toddnak adták. Ő nem találva más papírt a zsebében, a tincset, amelyet vér vagy agyi folyadék szennyezett, ebbe a

táviratba tekerte és ráírta ceruzával: A. Lincoln haja".

A haj és a papír eredetiségét részben Todd fia, James egy 1945-ben írt levelére alapozzák. A levél szerint a tincs "azóta végig a családunk tulajdonában volt". Az árverés szervező aukciósház közlése szerint utoljára 1999-ben adták el.
"Amikor Lincoln egy hajtincséről van szó, az eredet a lényeg. Ebben az esetben tudjuk, hogy a tincs egy családtag tulajdonában állt, aki az elnök ágya mellett volt" - írta közleményében Bobby Livingston, az RR aukciósház alelnöke.

Az ereklye cáfolja az összeesküvés-elméletet,

mely szerint Edwin Stanton akkori hadügyminiszter akarta megöletni Lincolnt személyes és politikai ellentéteik miatt. Eszerint Stanton elrendelte volna a katonai kommunikációs csatornák megszakítását, hogy a merénylő könnyen elmenekülhessen. A táviraton szereplő pecsétből azonban látható, hogy valójában működtek a katonai vonalak Lincoln megölésének éjszakáján.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!