Igazi karácsonyi gyümölcs, a datolya

Számtalan sokféle ünnepi étel készülhet datolyával!

A datolyapálmát gyümölcsének magas vitamin- és tápanyagtartalma miatt az élet fájának nevezik az arab világban. Nálunk inkább rágcsálni való, illetve az alternatív alapanyagokat használók szokták felhasználni különböző receptekhez. A karácsonyi készülődés azonban jó alkalmat teremt arra, hogy közelebbről is megismerjük és megszeressük ezt az egzotikus finomságot. Nem is hinnénk, milyen sokféle ünnepi étel készülhet datolyával, ráadásul Afrikában és a Közel-Keleten javában tart a szüreti időszak, ezért a hazai szupermarketekben és a jobb piacokon könnyen hozzájuthatunk. Ám mielőtt főzni kezdünk vele, nézzük meg,

mit érdemes tudni erről a szuperételről!

A datolya az egyik legrégebben termesztett gyümölcs. Több mint 2000 fajtája létezik, ebből a legnagyobb termelő országok egyikében, Tunéziában közel 200 honos. A datolya magas ásványtartalmának köszönhetően vértisztító hatású, de sok kalciumot és magnéziumot is magunkhoz vehetünk a mézédes gyümölccsel, sőt B-vitaminban, foszforban, rézben, kálium, cinkben és vasban is gazdag. A datolyapálma 100 évig él, és minden részét felhasználják. Amikor már nem terem, levágják a koronáját, a törzsből kifolyó levet felfogják és megisszák, a pálmalevelekből pedig homokfogó kerítéseket építenek. Ha valaki Tunéziában autózik a Szahara felé, biztosan találkozik az út mentén a tájnak eme jellegzetes elemeivel. Természetesen a törzs sem vész kárba, ebből általában fatárgyakat készítenek.

A datolya kiválóan tárolható hűtőszekrényben, 

itt akár több hónapig is eláll. Ezért aztán nyugodtan betárazhatunk belőle a karácsonyi ünnepek utánra és az új esztendő első napjaira is: magas rosttartalma jó hatással van az emésztésre, illetve a másnaposságra szintén hatékony gyógyír. A konyhában sokféleképpen hasznosíthatjuk: gluténérzékenyek kiválthatják vele a lisztet, jó állagú süteményalapot készíthetnek a datolya húsából, valamint kiválóan alkalmazható cukorhelyettesítőként édességekhez. Tunéziában, ahol nemzeti szimbólumnak számít a datolya és a pálmája is, szinte minden étkezésnél megtaláljuk: húsok mellett a kuszkuszba keverve vagy bonbonként marcipánnal, mandulával, dióval töltve. De a magyar konyha fogásait is feldobhatjuk egy kis egzotikus ízzel! A szezonalitása miatt keresve sem találnánk jobb időpontot arra, hogy kipróbáljuk, milyen izgalmasak lesznek a megszokott karácsonyi fogásaink némi datolya hozzáadásával. A késes aprítóban pürésre darabolt gyümölcs 

lekvárral kikeverve mehet a hókifli belsejébe,

mazsola helyett pedig ezúttal tegyünk mogyorónyira vágott datolyadarabokat a házilag sütött kalácsunk tésztájába. Hozzáadhatjuk a párolódó kacsacombokhoz, a halak mellé köretként tálalt rizshez vagy a borleveshez. Ha nem akarunk egyből sütni-főzni a datolyával, akkor készítsünk belőle desszertet: mártsuk olvasztott étcsokoládéba, kínáljuk bonbonként vagy szaloncukorként. Szépen becsomagolva a karácsonyfára is mehet belőle.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!