Igazi különlegesség a rózsaszín csoki!

Milyen színű a csoki? Barna – vágod rá rögtön, majd rövid gondolkozás után még hozzáteszed: esetleg fehér.

Talán csak az abszolút naprakész Gombóc Artúr egészítené ki azzal, hogy létezik még egy fajta, ez pedig a jellegzetesen rubinvörös színű ruby csoki. Tehát étcsoki, tejcsoki, fehér csoki – no meg gömbölyű, szögletes, kicsi, nagy, töltött, töltetlen… – és rózsaszín csoki!

De mi is ez az édesség pontosan?

Mindenkit megnyugtatunk, a jellegzetes szín szerencsére nem ételfestéknek, sőt nem is természetes ételszínezéknek köszönhető, hanem a felhasznált rubin kakaóbabnak. Az újfajta kakaóbabot egy belga-svájci csokoládégyár dobta piacra pár évvel ezelőtt, hosszú kísérletezéssel töltött idő után. A szokatlan színű kakaóbab pedig nem csupán a csoki színéért felel, hanem az ízéért is: friss, bogyós gyümölcsös aromát kölcsönöz a csokoládénak. A receptúra természetesen titkos, de a megoldást valahol a fermentálás és a szárítás környékén kell keresni.

A nyers kakaóbab nem barna, hanem lilás árnyalatú,

jellegzetes barna színét csak a feldolgozás során nyeri el. A cég reményei szerint a csodás színű rózsaszín csoki egy sor édesség készítéséhez alkalmas lesz, és olyan elterjedt lesz, mint ma az ét- vagy tejcsoki. Ha alaposan körülnézünk, az egyik ismert márka rubinvörös változatát már itthon is megtaláljuk, érdemes egy próbát tenni vele! Főleg, hogy tudjuk, nem mű hozzávalóval van dolgunk… 

Nyitókép: Barry Callebaut

 (Ízes élet)

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!