Igen, egy életre el lehet hízni a túl sok antibiotikum-kúrától

Azok a gyerekek, akik antibiotikum-kúrában részesülnek, sokkal nagyobb valószínűséggel híznak el életük során, mint azok, akik nem - derül ki a friss kutatásból.

Ha a gyerek hét vagy annál több alkalommal szedett antibiotikumot, 15 éves korára átlagosan három fonttal - 1,3 kilóval - lesz nehezebb, mint hasonló kúrán át nem esett társai. A súlygyarapodás oka az, hogy az antibiotikum a bélrendszer “jó” baktériumait is elpusztítja, megváltoztatva ezzel a mikroorganizmusok egyensúlyát a szervezetben, aminek eredményeként a gyerek hízni kezd. A súlygyarapodás olyan mértékű, hogy gyakran még felnőttkorban is érezteti hatását.

“A testtömegindex akár egy életre megváltozhat a gyerekkorban szedett antibiotikumok hatására. Éppen ezért az orvosoknak oda kell figyelniük arra, hogy csak indokolt esetben, célzott kezelés formájában írjanak fel antibiotikumot a gyereknek” - mondja a kutatást vezető Brian Schwartz professzor, aki szerint már egyetlen antibiotikum-kúra is súlygyarapodást okozhat gyerekkorban.

A kutatás során Schwartz és csapata 163 820 gyerek adatait ellenőrizte, akiknek életkora három és 18 éves koruk között 2001 januárja és 2012 februárja között. A magasság és a súly, vagyis a BMI érdekelte őket, valamint az, hogy a gyerekek hányszor szedtek antibiotikumot egy-egy betegségre. Aggasztó, hogy a kutatásban résztvevő gyerekek mintegy 21 százaléka - kb. 30 ezer gyerek - hét vagy annyi több alkalommal részesült antibiotikum-kúrában.

Nyitókép: https://pixabay.com/users/matvevna-1766109/

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!