Ígéretes gyógyszert találtak a franciák a koronavírusra

Az immunrendszer válaszreakcióit befolyásoló tocilizumab nevű gyógyszer hatékony a súlyos állapotú koronavírus-fertőzöttek esetén.

A párizsi közkórházak igazgatósága (AP-HP) egy hamarosan megjelenő francia tanulmány eredményeit tette közzé, mely szerint a tocilizumab kezelés jelentősen csökkentette a lélegeztetőgépre szorulók és az elhunytak arányát a hagyományos kezelést kapókhoz képest - közölték párizsi szakemberek. Ez az első komparatív kísérlet, ami bizonyítja a kezelés klinikai hatékonyságát a súlyos gyulladásban szenvedő Covid-19-es betegek esetén. 

Az eredményeket néhány héten belül teszik közzé,

de a párizsi közkórházak igazgatósága "közegészségügyi megfontolásokból" az eredmények nyilvánosságra hozatala mellett döntött. A Roche gyógyszergyár által forgalmazott tocilizumab eredetileg artritiszes betegek kezelésére szolgál. A szer az immunrendszer válaszreakcióit befolyásolja, gátolja az immunrendszer működéséért felelős egyik fehérje receptorát. Sok koronavírus beteg olyan eltúlzott immunválasz (citokinvihar) miatt hal meg, ami elsősorban a tüdőt, a szívet és a vesét fenyegeti. A tocilizumab a

remények szerint immungátló szer lehet súlyosabb esetekben.

A klinikai kísérletet 13 párizsi közkórházban 129 olyan koronavírusos betegen végezték el, aki súlyos tüdőgyulladás miatt oxigénellátásra szorult. A fertőzöttek legveszélyeztetettebb öt-tíz százaléka tartozik ebbe a profilba. A kísérletben résztvevők fele egy vagy két tocilizumab-injekciót kapott a hagyományos kezelésen (oxigén, antibiotikumok, véralvadásgátlók) kívül, a többiek kizárólag a standard kezelést kapták. A folyamatos megfigyelés alatt álló betegeknél

eddig nem jelentkeztek tocilizumab miatti mellékhatások

- hangsúlyozta Xavier Mariette a tanulmány szerzője. A tocilizumab ára jelenleg 800 euró injekciónként, ami még mindig olcsóbb, mint egy napi kórházi ellátás az intenzív osztályon.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!